Terveys

Gluteeniton ruokavalio voi auttaa osaa psoriaasipotilaita oireiden lievittämisessä

Julkaistu:

Psoriaasi
Gluteeniton ruokavalio saattaa auttaa osaa psoriaasipotilaista.
Monet psoriaasipotilaat viilaavat ruokavaliotaan lievittääkseen oireitaan, mutta tutkimusnäyttö eri ruoka-aineiden vaikutuksista on vähäistä. Tuoreen tutkimuskatsauksen perusteella vahvin näyttö on vähäkalorisesta ruokavaliosta ylipainoisille.

Katsauksessa yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen 55 aikaisemman tutkimuksen ja 4 500 psoriaasia sairastavan tiedot. Psoriaasi on ihon ja nivelten sairaus, jota sairastaa noin kaksi prosenttia suomalaisista. Iholla se aiheuttaa hilseläiskiä eri puolille kehoa. Nivelissä tauti voi tuntua muun muassa arkuutena ja aamujäykkyytenä.

Analyysin perusteella tutkijat suosittavat kaikkia lihavia ja ylipainoisia psoriaasipotilaita kokeilemaan vähäkalorista ruokavaliota ja laihduttamaan, mutta muilta osin näyttö ruokavalion vaikutuksista on epävarmempaa.

Gluteeniton ruokavalio saattaa auttaa osaa potilaista, mutta analyysinsa pohjalta tutkijat voivat suosittaa sitä vain potilaille, joilla on gluteeniherkkyyttä verikokeiden perusteella. Toisaalta gluteenittomasta ruokavaliosta ei oikein toteutettuna ole haittaakaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Laihduttaminen vähäkalorisella ruokavaliolla auttaa myös nivelpsoriaasia sairastavia, mutta osa potilaista hyötyy myös D-vitamiinilisistä. Myös monet muut yksittäiset ravintoaineet saattavat auttaa psoriaasipotilaita, mutta tutkimusnäyttö ei riitä suositusten antamiseen.

Monet katsauksessa tarkastelluista ruoka-aineista sisältyvät monipuoliseen kasvispainotteiseen ja terveelliseksi tiedettyyn ruokavalioon, joten sen noudattaminen on joka tapauksessa hyväksi. Psoriaasin tulehdukselliset piirteet altistavat potilaat myös muille sairauksille kuten sydän- ja verisuonitaudeille sekä diabetekselle, ja terveellinen kasvispainotteinen ruokavalio voi suojata myös niiltä. Psoriaasin hoidossa etusija on silti lääkityksillä.

Tutkimus julkaistiin JAMA Dermatology -lehdessä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt