Terveys

Kehossa tapahtuu kummia, kun juot alkoholia – tiesitkö nämä 6 seurausta?

Julkaistu:

Me Naiset
Alkoholin nauttiminen saa aikaan asioita, joista harva edes tietää.
Tuleeko sinullekin hiprakassa mukavan rento olo? Kiva, että näin käy. Alkoholi tuo paljon mielihyvää, mutta siihen alkoholin positiiviset puolet tuppaavat jäädä.

Tutkija toisensa perään on yrittänyt todistella, että lasillinen viiniä silloin tällöin olisi hyväksi, jopa terveysteko sydämelle ja aivoille. Todellisuudessa alkoholin hyvät vaikutukset jäävät selvästi niiden huonojen jalkoihin. Päivittäin nautittu omenakin pitää lääkärin loitolla viinilasia paremmin.

Tiedätkö sinä, miten alkoholi vaikuttaa kehoomme ja aivoihimme? Listasimme kuusi seurausta, joita harvemmin edes liitetään alkoholiin.

1. Iho ikääntyy

Alkoholin vaarat maksalle ja munuaisille tiedetään hyvin. Vähemmän tunnettu vaikutus on se, että iho vanhenee rivakammin, kun juo alkoholia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toisin kuin luullaan, harva hehkuu railakkaan illan jälkeen. Toiset saavat viininaaman jo parin lasillisen jälkeen, ja jatkuva käyttö voi olla iholle hyvin haitallista. Lue lisää: Miten viininaaman tunnistaa?

Tutkitusti pitkäaikainen alkoholin käyttö kuivattaa ihoa ja vanhentaa soluja. Uuden tutkimuksen mukaan solujen vanheneminen on yhteydessä myös ikääntyvien sairauksiin, kuten syöpiin sekä muisti- ja sydänsairauksiin. Alkoholi vaikuttaa myös lihaksiin ja heikentää muun muassa treenaustehoa.

2. Vaarana tomaattinaama

Tissuttelu punakoittaa toisten kasvoja enemmän kuin toisten – muun muassa geenivirheen tai yliherkkyyden vuoksi. Punakoitumisen lisäksi alkoholi voi aiheuttaa yliherkille esimerkiksi pääkipua ja hengenahdistusta. Punertava väri kasvoilla alkoholin juonnin aikana saattaa olla yhteydessä myös korkeaan verenpaineeseen – etenkin miehillä.

Kasvojen väriä kannattaa siis välillä tarkkailla railakkaan illan aikana.

3. Unen laatu huonontuu

Alkoholilla on vaihteleva vaikutus vireyteemme: toisia se piristää ja toisia se saattaa auttaa nukahtamaan. Yksi on kuitenkin varmaa: huikka huonontaa unta. Jo kaksi annosta alkoholia huonontaa unen laatua, työterveyslääkäri on kertonut Me Naisille.

– Alkoholi auttaa ehkä pääsemään unen päästä kiinni, mutta unen laatu on huonompaa ja uni on katkonaista. Laadukas yöuni on kuitenkin keskeisimpiä tekijöitä palautumisessa, kertoi työterveyslääkäri Päivi Metsäniemi.

4. Allergiat voivat lisääntyä

Juominen voi pahentaa tai tuoda esiin allergioita, joista ei edes tiedä kärsivänsä. Tanskalaistutkimuksessa on havaittu, että jokainen juoma, jonka tutkitut naiset viikon aikana joivat, lisäsi kausiallergiariskiä kolmella prosentilla. Jos kärsii siitepölykauden oireista, saattaa niihin saada helpotusta viettämällä tipatonta.

5. Muisti pätkii – yllättävän pitkään

Alkoholi vaikuttaa aivojen toimintaan ennen ja jälkeen juomisen.

Uuden oppiminen hidastuu ja muistikatkoksia voi tulla, vaikka alkoholi olisi poistunut jo verestä. Myös muistiongelmia voi seurata: alkoholinkäytön arvellaan olevan joka kymmenennen muistisairauden takana, kertoo Muistiliitto.

6. Ruoka maistuu liiankin hyvin

Illanvietossa tulee monesti nautittua alkoholia monen välipalan kaloreiden verran. Runsasenergisistä juomista huolimatta alkoholi lisää ruokahalua. Mutta miksi? Brittitutkimuksen mukaan alkoholi vaikuttaa niihin aivojen hermosoluihin, jotka säätelevät nälkäämme. Hiirikokeessa juopuneet yksilöt halusivat enemmän ruokaa kuin raittiit hiiret.

Ihmisnälkä ei pysähdy vain humalatilaan, sillä seuraavan päivän krapulassakin moni kaipaa enemmän popsittavaa kuin muulloin – varsinkin rasvaisia ja suolaisia herkkuja.

Lue myös:

13 + 1 hyvää syytä jättää alkoholi – suomalaiset julkkikset kertovat, miksi eivät enää juo

Ole kuukausi ilman alkoholia – näin iso hyöty siitä on terveydelle

Kuusi tapaa, joilla alkoholi auttaa laihtumaan

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt