”En uskalla festareille, koska en tiedä, pääsenkö vessaan”, sanoo Petra – kuva kertoo, miten suolistosairaus voi syödä terveyden

Tulehduksellisten suolistosairauksien esiintyvyys on moninkertaistunut. Lentopalloa pelaava Petra löysi apua biologisesta lääkkeestä sekä ruokavaliosta.

Kuva kertoo, kuinka Petran vointi on kohentunut.

Festarit kuuluvat kesään, vaan ei kaikkien.

– Minä en ole koskaan uskaltanut lähteä, koska en tiedä, pääsenkö vessaan. Ne voivat olla kaukana ja jonot pitkät. Mihinkään teltta-alueelle en voisi ikinä lähteä, kertoo 22-vuotias SM-tason lentopalloilija Petra.

Hän sairastaa tulehduksellista suolistosairautta, Crohnin tautia. Vessan pitää aina olla vieressä.

Tulehduksellisiin suolistosairauksiin sairastuneita löytyy joka päivä. Kahdenkymmenen viime vuoden aikana sairauksien esiintyvyys on nelinkertaistunut. Tyypillisimpiä oireita ovat ripuli, veriulosteet ja vatsakivut, jotka voivat yltyä hyvin voimakkaiksi.

– Ensin vatsa oli sekaisin, sitten ulosteen mukana alkoi tulla verta. Siitä huolestuin, Petra kertoo taudin alkuvaiheista.

Aamulla oksetti, vessassa käyminen sattui eikä ruokaa meinannut pystyä välillä syömään lainkaan. Diagnoosi tuli vuonna 2013. Sen jälkeen mentiin alamäkeen. Ensin hitaasti, sitten lujempaa.

– Paino putosi rajusti eikä energiaa oikein riittänyt mihinkään.

Suolisto haittasi elämää

Lääkitys aloitettiin heti, mutta se ei purrut. Tulehdusta tuli koko ajan lisää ja Petran paino laski hälyttävän alhaisiin lukemiin. Suolisto-ongelmat alkoivat tuntua urheilussa ja säteillä muuhunkin elämään.

– Pahin vaihe oli silloin, kun minun kirjoittaa ylioppilaaksi. En yksinkertaisesti jaksanut lukea. Kotona oli pakko nukkua, jotta jaksaisin mennä harjoituksiin. Ennen kuin pystyin lähtemään kotoa aamulla, jouduin istumaan kaksikin tuntia vessassa, Petra kertoo.

Pelireissutkin hankaloituivat.

– Ruokaillessa piti heti päästä vessaan, joten en voinut syödä ennen peliä. Saatoin herätä neljältä ennen pelimatkoja, jotta ehtisin syödä ja vatsa ehtisi rauhoittua ennen matkustamista.

Huhuilta siivet poikki

– Alkuun en kertonut sairaudestani kenellekään, koska oireet eivät ole kovin kauniita. Sitten kuulin huhuja, että muut luulivat minun sairastuneen anoreksiaan. Silloin kerroin asiasta.

Petran paino oli matalimmillaan 15 kiloa alle hänen normaalin, terveen painonsa. Oireille oli muutenkin tarvetta antaa selitys.

– Saatoin kesken treenin juosta vessaan ja välillä mietin, joudunko sinne myös kesken pelin.

Petra on tiukasti sitä mieltä, että pelkän ulkomuodon ja elintapojen vuoksi kehenkään ei ole syytä kohdistaa ennakkoluuloja. Kyseessä voi aina olla vakavakin sairaus eikä vaihtoehtoja välttämättä ole.

– Kun sain diagnoosin, olin 17-vuotias. Moni kiertää baarit läpi heti 18 täytettyään, mutta minä en voinut sitä tehdä. Piti istua koko yö vessassa, jos joi edes yhden siiderin. Nyt olen sinänsä tyytyväinen, koska pystyn lähtemään viettämään iltaa ja on ihan ookoo, että juon vain vettä.

– Moni on kysynyt, miksi en voi juoda, kai sitä nyt yhtenä viikonloppuna voisi lähteä. He eivät ymmärrä, että oireet ovat samat, on se sitten yksi siideri tai kaatokänni.

Lääkitys kohdilleen

Keväällä 2015 Petraa onnisti: hän alkoi saada biologista lääkettä, joka alkoi tehota tulehdukseen.

– Se oli helpotus, koska pahimmassa tapauksessa edessä olisi ollut leikkaus ja avanne. Pelaaminen olisi loppunut siihen.

Petra haaveilee ammattimaisesta urheilusta. Avanne olisi vaikeuttanut haaveen toteuttamista suuresti.

Lääkkeen ohella ruokavaliolla on iso merkitys Petran vointiin.

– Syön säännöllisesti viisi kertaa päivässä hiukan pienempiä annoksia kerrallaan. Tosi paljon kasviksia, kanaa ja kalaa. Leipä, punainen liha ja kaikki prosessoidut tuotteet ärsyttävät. Maitotuotteet olen jättänyt vähemmälle.

Rasvaiset ruoat, kuten pizza, sekoittavat Petran havaintojen mukaan suoliston pahasti.

– Ruokavalion muokkaaminen auttaa toisia, toisia ei. Ruoka ei paranna sairautta, mutta omilla valinnoilla voi vähentää ärsytystä, Petra sanoo.

Urheilun voimalla eteenpäin

Tulevaisuus näyttää valoisalta. Petra aloittaa syksyllä opiskelun ja haluaa mennä eteenpäin urheilun ehdoilla. Sairaus on mennyt koko ajan parempaan suuntaan.

– Syksylle olen sopinut kontrollitähystyksen, koska olo on niin hyvä. Jos tulehdus on rauhoittunut, lääkitystä voidaan ehkä vähentää.

Ja menossa on jo toinen kesä kun Petra uskaltaa olla kesätöissä.

Kuva kertoo, kuinka Petran vointi on kohentunut.

Tulehdukselliset suolistosairaudet

  • Tulehduksellisia suolistosairauksia ovat haavainen paksusuolentulehdus ja Crohnin tauti.

  • Haavaisen paksusuolentulehduksen oireita ovat viikkoja jatkuva ripuli, jonka mukana tulee lähes aina verta ja limaa sekä kramppimaiset vatsakivut.

  • Crohnin tauti voi olla vaikeampi tunnistaa alkuvaiheessa. Sen yleisimpiä oireita ovat vatsakivut, ripuli, tihentynyt ulostustarve, kuumeilu ja laihtuminen.

  • Molemmat sairaudet todetaan tähystyksellä ja niitä hoidetaan lääkkeillä.

  • Vaikeissa tapauksissa osa suolta poistetaan leikkauksella.

Lähde: Duodecim Terveyskirjasto

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?