Tältä punkki voi näyttää iholla – Hanna löysi inhottavan yllätyksen sisäreidestään - Terveys - Ilta-Sanomat

Tältä punkki voi näyttää iholla – Hanna löysi inhottavan yllätyksen sisäreidestään

Julkaistu: 18.7.2018 15:54

Jos huomaat punkin ihollasi, poista se mahdollisimman pian kapeakärkisillä pinseteillä tai punkkipihdeillä

Se tunne, kun punkin näkee kiinni ihossa. Hyi! Epämiellyttävä yllätys löytyi myös Hannan jalasta. Punkki oli iskenyt kiinni sisäreiteen.

– Koirissa on ollut useampi punkki. Pohdin, että onko punkki tullut lenkillä nilkkaani, kun minulla on ollut lyhyemmät housut vai onko se kömpinyt koiran turkin kautta minuun jossain välissä, Hanna pohtii.

Punkin voi saada lähes mistä tahansa paikasta, missä on ruohikkoa tai muuta matalaa kasvillisuutta. Pitkähihaiset paidat ja pitkälahkeiset housut voivat auttaa suojautumaan niiltä.

Videolla kerrotaan, miten punkkitarkastus kannattaa suorittaa.

Toimi ja tarkkaile

Tee luonnossa ulkoilun jälkeen aina punkkitarkastus. Jos huomaat punkin ihollasi, poista se mahdollisimman pian kapeakärkisillä pinseteillä tai punkkipihdeillä.

  • Tartu punkkiin niin läheltä ihoa kuin mahdollista.

  • Vedä punkki suoraan poispäin ihosta tasaisella liikkeellä.

  • Älä purista punkkia tai peitä sitä rasvalla.

  • Puhdista haava desinfiointiaineella tai vedellä ja saippualla.

Hävitys

Hanna irrotti punkin itse, koska oli harjaantunut poistamaan punkkeja koirista. Punkin hävitys jäi miehen tehtäväksi.

– Puremakohtaa jomotti vähän aikaa ja nyt kutiaa. Seurailen tilannetta viikon, että tarvitseeko käydä lääkärissä, Hanna sanoo.

Kun punkin on saanut poistettua, puremakohtaa ihossa kannattaa tarkkailla. Jos siihen kehittyy 1–4 viikon kuluttua punoittava ja mahdollisesti kutiseva alue, jonka läpimitta on yli viisi senttiä tai jos sinulle tulee kuumetta, päänsärkyä, erilaisia kipuja tai muita oireita, ota yhteys lääkäriin.

Sekä borrelioosin että puutiaisaivokuumeen oireet voivat olla salakavalat. Yksi borrelioosin ensioire on puutiaisen puremakohdan ympärille iholla kehittyvä laajeneva kehämäinen punoitus.