”Sokeriset juomat laukaisevat rajun säryn” kertoo Riitta – päätä voi jomottaa erikoisistakin syistä - Terveys - Ilta-Sanomat

”Sokeriset juomat laukaisevat rajun säryn” kertoo Riitta – päätä voi jomottaa erikoisistakin syistä

Viini ei käy kaikkien pääkopalle.

Viini ei käy kaikkien pääkopalle.

Julkaistu: 15.7.2018 15:11

Jotkut saavat ankaran päänsäryn vain yhdestä punaviinilasillisesta.

Kokonaisvaltainen vai toispuoleinen jomotus? Kerroimme aiemmin erilaisista päänsäryistä, kuten migreenistä, krapulapäänsärystä ja jännityspäänsärystä.

Krapulasäryn tunnistaa siitä, että koko pää jomottaa epämääräisesti. Esimerkiksi migreenissä särky on sen sijaan usein toispuoleista ja sykkivää. Jotkut voivat tosin saada migreenin kaltaista särkyä esimerkiksi yhdestä punaviinilasillisesta. Se on Terveyskirjaston mukaan yksi oire niin sanotusta punaviinipäänsärkyoireyhtymästä.

Oireyhtymään kuuluu voimakas krapula, jonka ankaruus ei ole missään suhteessa nautittuun viinimäärään. Tarkkaa tietoa ei ole siitä, mikä oireyhtymän aiheuttaa.

”Sokerisetkin juomat laukaisevat rajun säryn”

Noin kolmasosa migreeniä sairastavista ilmoittaa saavansa viineistä päänsärkyä satunnaisesti, 10 prosenttia säännöllisesti.

– Nuorena sain punaviinistä usein päänsärkyä ja migreenin. Siksi en ole juonut viiniä 45 vuoteen. Ei siinä paljoa ole kerrottavaa – aina samana iltana, yöllä tai aamulla piti ottaa päänsärkylääkettä Nämä aamut eivät olleet krapula-aamuja, 70-vuotias mies kertoo.

On arveltu, että viinipäänsärky on usein psyykkistä ja johtuu kerran koetusta viinikrapulasta. Kun juo vaikka vain lasillisen samaa viiniä uudestaan, päänsärky laukeaa. Usein oireitten puhkeamiseen riittää se, että viini tulee tietyltä viinialueelta tai tietystä maasta.

– Kroonikkomigreenikko täällä ja kyllä, viini ja kaikki muutkin juomat aiheuttavat pieninäkin määrinä migreenin. Olen nykyään käytännössä täysin raitis. Kuitenkin punaviineissä on eroja. Vähiten päänsärkyä aiheuttavia ovat luomuviinit ja etenkin chileläiset. Ymmärtääkseni Chilessä ilmasto on sillä lailla suotuisa, ettei viinirypäleille haitallisia tuholaisia juuri ole ja tuotannossa ei tarvita juurikaan tuholaistorjuntaa. Voin olla väärässäkin. Viinien lisäksi sokeriset juomat on rajuja säryn laukaisijoita, siiderit, makeat viinit ja muut sellaiset, kertoo Riitta.

– Olen huomannut, että punaviinin juomisesta tulee pää kipeäksi jo juodessa. En ole sen tarkemmin analysoinut, mistä se johtuu. Tanniineista, rikkipitoisuudesta tai vaiko yksinkertaisesti siitä, että punaviinin juominen on varmaan usein liittynyt siihen, että ruokapöytään on astunut alhaisilla energiatasoilla, kertoo punaviinin juomisesta luopunut urheilija.

Särkyä säästä?

Moni lisäisi särkykarttaan myös matalapaineeseen ja ukkoseen linkittyvän migreenimäisen päänsäryn. Sään ja päänsäryn yhteyttä ei toistaiseksi ole pystytty pomminvarmasti todentamaan, mutta viitteitä siitä on, Medical News Today kertoo.

Matalapaineesta johtuvan päänsäryn oireita ovat muun muassa herkkyys valolle ja äänille, pahoinvointi, mielialan vaihtelu, huimaus ja keskittymis- ja univaikeudet.

Päänsärkyä voi aiheuttaa myös kahvi, tarkemmin sanottuna kofeiinin yliannostus.

Mistä sinä saat pään kipeäksi? Millaista särky voi pahimmillaan olla? Onko päänsärky estänyt sinua tekemästä joitain asioita? Kerro tuntemuksistasi kommenttikentässä.

Tuoreimmat osastosta