Terveys

Ranskalaisnainen koki outoja tuntemuksia jaloissaan – selkärangasta löytyi vastenmielinen yllätys

Julkaistu:

Kivut johtuivat heisimadon aiheuttamasta tulehduksesta, josta syntyi nesteen täyttämiä rakkuloita eli kystoja naisen selkärankaan.
Hirvittävistä selkäkivuista kärsinyt 35-vuotias ranskalainen nainen hakeutui joutui sairaalahoitoon. Sairaalassa paljastui kammottava syy kipuihin. Tapauksesta kertoi The New England Journal of Medicine -julkaisu.

– Tuntui kuin sähköshokit olisivat kulkeneet selästä jalkoihin saakka, nainen kuvaili kipujaan The Live Science -lehdn mukaan.

Lisäksi naista heikotti jatkuvasti ja hän oli kaatuillut heikotuksen takia.

Naisen oireiden epätavalliseksi syyksi paljastuivat heisimadon toukat hänen selkärangassaan. Ranskassa asuva nainen kertoi lääkäreille, ettei hän ole viettänyt aikaa ulkomailla pitkään aikaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän kertoi, että oli harrastanut ratsastusta ja ollut tekemisissä karjan kanssa.

Kipujen syy paljastui magneettikuvauksessa

Magneettikuvauksessa paljastui, että naisen yhdeksännessä selkänikamassa oli jokin erikoinen vamma. Tilanne vaati nopeasti selkäleikkauksen. Pian paljastui, että selkävamma johtui Echinococcus granulosus -heisimadon aiheuttamasta tulehduksesta selkärangassa.

Tautia kutsutaan nimellä Ekinokokkoosi. Sen aiheuttaa koirien ja koiraeläinten suolessa elävä heisimato (Echinococcus granulosus ja Echinococcus multilocularis). Tartunta saadaan ulosteissa olevien munien joutuessa ravinnon mukana ihmisen suoleen.

Tuloksena kystoja selkärangassa

Toukkien tekemät pesäkkeet olivat aiheuttaneet ranskalaiselle naiselle nestetäyteisiä rakkuloita eli kystoja. Tällaiset kystat kasvavat The New England Journal of Medicinen mukaan useimmiten maksassa ja keuhkoissa. Ne voivat syntyä myös muualle, jopa selkärankaan, kuten naiselle kävi.

Ekinokokkoosin hoito on vaikeaa. Se vaatii kuukausien mittaisten lääkekuurien lisäksi useimmiten kirurgista hoitoa pesäkkeen poistamiseksi.

Taudin hoitoa vaikeuttaa sen outo syntytapa. Toukat voivat kuitenkin kulkeutua suolen seinän läpi ja päätyä kudoksiin. Tämä on mahdollista, kun suolistoon joutuu madonmunia, joista siellä kuoriutuu toukkia.

Harvinainen tauti vaatii kuukausien hoidon

– Ekinokokkoosi on harvinainen Ranskassa eikä meillä ole varmaa tietoa, miten tauti tarttui häneen. Hänen ei tiedetä olleen tekemisissä koirien kanssa, 35-vuotiasta naista hoitanut lääkäri Lionel Piroth kertoo The Live Scinece -lehdessä.

– Yksi mahdollisuus on, että hän söi vihanneksia, jotka olivat saastuneet koiran ulosteissa olleista heisimadon munista, hän kertoo.

Leikkauksen jälkeen nainen sai loisia häätävää lääkitystä. Yhdeksän kuukauden hoidon jälkeen hänellä ei ollut enää oireita ja kystat eivät näyttänet merkkejä palaamisestaan.