Terveys

Elina sai mäkäräisen puremasta jäätävät paukamat – pelkkä kuvan katsominen tekee kipeää: ”Lääkärikäyntejä, kortisonia ja antibiootit”

Julkaistu:

Pistot ja puremat
Esimerkiksi mäkärän puremat voivat aiheuttaa varsin ikäviä oireita.
Hyttyset, mäkärät, paarmat – yhteenotot ötököiden kanssa ovat useimmiten melko harmittomia. Joskus niiden jäljet voivat kuitenkin olla hurjat.

Tällaiselta raajat voivat näyttää, jos reaktio pistoon tai puremaan on hyvin voimakas.

”Ranne punaisena”


– Aamulla ranteeseen ilmestyivät kutiavat punaiset patit. En tiedä mikä lienee purrut tai pistänyt. Kova kutiaminen ja puremakohdat punoittavat. Olin viikonlopun Vuokatissa, kertoo Markku.

”Mystinen ulkomaantuliainen”


– Nämä järjettömästi kutiavat puremat tulivat Rodokselta. En kertaakaan nähnyt, mikä puri tai pisti. Vaiva alkoi suunnilleen puolivälissä lomaa ja ne tulivat mielestäni yöllä. Matkaseuralaisella ei ole yhtäkään puremaa missään, eikä minullakaan muualla paitsi säärissä, ihmettelee Kreikassa lomaillut Terhi.

”Joka kesä sama juttu”


– Joka kesä sama juttu, lääkärikäyntejä, kortisonia ja antibiootit. Minulla on allergia ötökän pistoille. Pahimpia ovat mäkäräisten puremat. Ne äärimmäisen kipeitä ja koko iho ympäriltä kovettuu. Yleensä ne myös märkivät ja polttavan paineen jälkeen kutisevat, kertoo Elina.

”Lääkärikin ihmetteli”


– Mäkäräisten syömät. Kortisonikuurin sain lääkäriltä, joka ei ollut noin pahoja puremia nähnytkään. Kutisi älyttömästi, mutta kortisonirasva auttoi jonkin verran. Sain tosiaan kortisonia vielä suunkin kautta, kertoo Marita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toimi näin

Puremat ja pistokset häviävät yleensä ajan kuluessa itsekseen. Herkimmät ja allergikot voivat kärsiä niistä pitkäänkin.

Kotihoidoksi voi hankkia esimerkiksi kortisonivoidetta tai antihistamiinia sisältävän puikon. Lääkäriin on syytä hakeutua, mikäli puremia tai pistoksia on erittäin paljon, jos allerginen reaktio leviää laajalle alueelle, jos tajunnantaso laskee tai jos hengitysteissä tuntuu turvotusta.

Tästä jutusta voit katsoa, millaisilta esimerkiksi mäkärät näyttävät ja miten erilaisia puremia ja pistoksia kannattaa hoitaa. Jos kyseessä on kyy, punkki tai ampiainen, toimi näin.

Onko sinulla vielä pahemmat paukamat? Laita kuva ja kertomuksesi osoitteeseen noora.valkonen@iltasanomat.fi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt