Terveys

Yksi kuva kertoo, mistä päänsärkysi voi johtua

Julkaistu:

Päänsärky
Krapulapäänsärky on yleensä kokonaisvaltaista jomotusta.
Jomottaa, puristaa, kiristää, sykkii. Päänsärkyjä on monenlaisia ja niin on kärsijöitäkin: arviolta 80–90 prosenttia ihmisistä kokee jossain elämänvaiheessa päänsärkyä.

Päänsärky voi Terveyskirjaston mukaan olla peräisin esimerkiksi lihaksista, verisuonista, aivokalvoista, silmistä, poskionteloista, korvista tai hampaiden purennasta.

Liialliseen alkoholinkäyttöön liittyvä päänsärky on yksi monelle tutuista kolotuksista. Krapulasäryn tunnistaa siitä, että koko pää jomottaa epämääräisesti. Esimerkiksi migreenissä särky on sen sijaan usein toispuoleista ja sykkivää. Jotkut voivat tosin saada migreenin kaltaista särkyä esimerkiksi yhdestä punaviinilasillisesta.

Mistä muusta päänsärky voi johtua kuin pitkälle venähtäneistä kosteista illanvietoista? Katso alta särkykartta ja tunnista särkysi.


Jos grafiikka ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lievitä krapulaa näin

Yksinkertaisin tapa välttää krapula ja siihen liittyvä päänsärky on olla juomatta itseään humalaan. Krapulaoireita voi myös yrittää ehkäistä esimerkiksi syömällä ennen juomista ja sen aikana. Tyhjään vatsaan juominen kasvattaa veren alkoholipitoisuutta nopeasti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nestetasapainosta kannattaa myös pitää huolta ja muistaa juoda välillä myös muuta kuin alkoholipitoista juomaa.

Tehokasta apukeinoa krapulaan ei ole. Monet kertovat, että veden juominen auttaa palauttamaan nestetasapainoa ja parantaa oloa. Päänsärkyyn voi ottaa särkylääkettä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt