Terveys

Itsepäinen kutina iholla olikin syöpä

Julkaistu:

Syöpä
Kyhmy solisluun päällä ohjasi oikeaan diagnoosiin – 23-vuotiaalla Laurenilla olikin imusolmukesyöpä.
Kutina on monissa ihosairauksissa – ja vaikka hyönteisen purressa – varsin piinaavaa. Joskus kutinan takaa voi paljastua jotain hyvinkin vakavaa. Näin kävi Women’s Health -lehden haastattelemalle 23-vuotiaalle Laurenille.

– Menin ihotautilääkärille, koska jalkani, vatsani ja käteni kutisivat ankarasti, vaikka minulla ei ollutkaan kuiva iho tai ihottumaa, hän kertoo.

Lauren oli jo melkein lähdössä kotiin voidereseptin kanssa kun hän mainitsi lääkärille oudosta kyhmystä solisluun päällä. Usean lääkärivisiitin jälkeen selvisi, että kyse oli Hodgkinin taudista, imusolmukesyövästä.

Imusolmukesyövän oireita

Imusolmukesyöpä alkaa nimensä mukaisesti imusolmukkeista tai muissa elimissä sijaitsevasta imukudoksesta. Sen merkkejä ovat useimmiten suurentuneet imusolmukkeet, jotka tuntuvat kivuttomina patteina kaulalla, kainaloissa tai nivustaipeissa. Ne voivat näkyä paljain silmin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsinkiläisen Glennin imusolmukesyöpä oireili ankarina selkäkipuina.

Hodgkinin tauti ilmenee usein nuorilla aikuisilla. Suomessa siihen sairastuu noin 10 henkeä vuodessa. Potilaat ovat imusolmukkeiden suurentumista lukuun ottamatta usein muuten oireettomia. Osalla voi olla kuumetta ja yöhikoilua ja he voivat laihtua.

Laurenin syöpä uusiutui. Sen jälkeen urheilullisen naisen mielessä oli vain yksi kysymys: voinko vielä juosta? Hän oli juuri aloittanut syöpään liittyvän varainkeruun ja treenaamisen maratonille. Se tuli juostua – Hodgkinin lymfoomien hoitotulokset ovat olleet hyviä.

Lue lisää: Syöpä kannattaa havaita ajoissa – 5 yleisen syövän ensimmäiset oireet

Lähteet: Women’s Health, Terveyskirjasto, Lymfoomat.fi

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt