Terveys

Auts, nyt iski itikka! Tunnista kesän ötökät ja niiden pistot ja puremat

Julkaistu:

Terveys
Joskus hyönteinen voi aiheuttaa allergisen reaktion.
Kesäisessä luonnossa pörrää ja vipeltää monenlaista ötökkää. Osa niistä voi pistää tai puraista. Se, miten kukin meistä iskun jälkeen reagoi, on yksilöllistä.

Useimpien hyönteisten pistoista ja puremista tulee Terveyskirjaston mukaan paikallista punoitusta ja turvotusta. Ne johtuvat hyönteisten erittämästä myrkystä tai niiden syljen sisältämistä ärsyttävistä aineista. Sylki sisältää myös allergeeneja, joten jotkut voivat saada pistoista tai puremista allergisen reaktion.

Tässä tyypillisiä kesän pikkupaholaisia.

Paarmat

Paarman purema voi tehdä varsin kipeää ja seurauksena on usein nokkosihottumaa sekä turvonnut paukura. Koko raajakin voi turvota. Paarman aiheuttamia allergiareaktioita voi hoitaa antihistamiineilla ja tarvittaessa kortisonitableteilla.


Mäkärä


Pikkuruisesta kärpästä muistuttavan mäkärän eli mäkäräisen purema aiheuttaa ihonalaisen verenpurkauman, jonka ympärille muodostuu punainen ja lievästi turvonnut alue. Puremia voi olla myös vaatteiden alla, sillä otukset ryömivät usein vaatteiden alle ruokailemaan. Purema aiheuttaa myrkkyreaktion. Allergia sen sijaan on harvinaista.


Hyttynen


Hyttynen ei paljoa esittelyä kaipaa – se on yleisimpiä allergiaa aiheuttavista hyönteisistä. Viitisen prosenttia suomalaisista ei kuitenkaan saa hyttysten pistoista minkäänlaista reaktiota.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pistoskohta on punainen ja kutiava. Kutisevat paukamat voivat ilmestyä tuntien tai päivien päästä tai heti. Niitä voi hoitaa paikallisesti apteekista saatavalla hydrokortisonivoiteella tai antihistamiinia sisältävällä puikolla.

Ampiainen

Ampiainen, auts! Se aiheuttaa pistollaan paikallista punotusta ja turvotusta jokaiselle. Kyseessä on myrkkyreaktio.

Myös allergiset reaktiot ovat mahdollisia. Ampiaisallergiassa pistokohtaan ja sen ympärille tulee turvotusta ja paukamia, voimakkaammassa reaktiossa myös kauas pistokohdan ulkopuolelle, usein laajoille alueille. Punoitus, turvotus ja kipu poistuvat yleensä parin päivän jälkeen.

Jos ampiainen pääsee yllättämään, kipua kannattaa lievittää heti ensimmäiseksi kylmällä kääreellä ja kortisonivoiteella. Tarvittaessa särkylääke voi olla myös avuksi. Jos ampiainen pistää suuhun tai useaan kohtaan tai jos piston uhri on ampiaisallergikko, alle 2-vuotias tai iäkkäämpi ihminen, on hakeuduttava heti päivystykseen.


Hirvikärpänen

Hirvikärpäsen isäntäeläin on nimen mukaisesti usein hirvi, mutta otuksen voi bongata myös ihmisestä. Hirvikärpäset hakeutuvat mieluusti hiuspohjaan ja vaatteiden alle, joten puremat sijaitsevat lähinnä pään alueella ja selässä.

Puremakohtaan tulee näppy, joka voi märkiä useita vuorokausia. Osalle kehittyy kyhmyjä jopa kuukausiksi. Niitä voi hoitaa kortisonivoiteilla.


Hirvikärpänen irtoaa kammalla tai pinsetillä.

Punkki

Jos huomaat ihollasi punkin, poista se mahdollisimman pian.

Tarkkaile sen jälkeen puremakohtaa ihossa. Jos siihen kehittyy 1–4 viikon kuluttua punoittava ja mahdollisesti kutiseva alue, jonka läpimitta on yli viisi senttiä tai jos sinulle tulee kuumetta, päänsärkyä, erilaisia kipuja tai muita oireita, ota yhteys lääkäriin.


Kusiainen

Muurahaiset ovat osa kesää. Joskus ne piinaavat asuinrakennuksissa. Kusiainen eli siloviholainen on yksi viheliäisimmistä – se puolustautuu ja pistää herkästi. Silloin kirvelee. Iholle nousee myös paukama.


Älä raavi!

Hyönteisten pistot ovat tavallisesti harmittomia. Pistokohdat paranevat yleensä ilman erityistä hoitoa, mutta saattavat olla kivuliaita. Poikkeuksia ovat allergiset reaktiot.

Purema- tai pistokohtia ei kannata raapia, vaikka kuinka kutittaisi. Silloin ne voivat tulehtua.

Onko sinulle tullut mojova jälki hyönteisen pistosta tai puremasta? Tiedätkö mikä ötökkä sinuun iski? Lähetä kuva jäljestä ja kertomuksesi osoitteeseen noora.valkonen@iltasanomat.fi

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt