Nainen menetti varpaankyntensä suositun kalapedikyyrin jälkeen – lääkärin mukaan altaassa voi piillä riski - Terveys - Ilta-Sanomat

Nainen menetti varpaankyntensä suositun kalapedikyyrin jälkeen – lääkärin mukaan altaassa voi piillä riski

”Jos iho on rikki ja on jokin perustauti, kuten diabetes tai ihosairaus, riskit lisääntyvät.”

8.7.2018 21:00

Niin sanotut kalapedikyyrit näyttävät olevan yhä melko trendikkäitä. Muutama asia on kuitenkin syytä pitää niihin liittyen mielessä.

JAMA Dermatology -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan 20-vuotiaan naisen varpaankynnet olivat alkaneet irrota hieman sen jälkeen kun hän oli käynyt kalapedikyyrissä. Hoidossa pienet hampaattomat Garra rufa -kalat näykkivät altaaseen upotetuista jaloista kuollutta ihosolukkoa.

Naisen kynsien irtoamisen todennäköisimpänä syynä pidettiin sitä, että kalat olivat näykkineet kynsipetiä. Naisella todettiin onykomadeesi, jossa kynnet irtoavat tyvestä.

Kalapedikyyrejä on tarjolla sekä Suomessa että ulkomailla, kuten Kreikan kaltaisissa suosituissa lomakohteissa.

Ainakaan HUS:in infektiosairauksien linjajohtajan, ylilääkäri Asko Järvisen tietoon ei ole tullut, että kalajalkahoidot olisivat aiheuttaneet Suomessa terveysongelmia. Niissä voi kuitenkin piillä riski.

– Ainakin teoriassa riskit ovat kohtalaiset, koska monet bakteerit viihtyvät kosteissa oloissa. Kaloista voi saada esimerkiksi mykobakteerin, joka on tuberkuloosin sukulainen, Järvinen sanoo.

Terve iho antaa suojaa

Terve iho torjuu mykobakteereita tehokkaasti. Joskus bakteerit voivat kuitenkin päästä elimistöön haavojen kautta – myös akvaariovedestä. Bakteeria onkin Suomessa havaittu akvaarioharrastajilla, joskaan ei kovin usein.

Toinen kalajalkahoitojen riski on se, jos hoitoaltaan vettä ei vaihdeta tai sitä ei puhdisteta riittävän tehokkaasti edellisen asiakkaan jäljiltä. Silloin yhden ihmisen pöpöt voivat siirtyä seuraavalle. Joitain vuosia sitten kerroimme, että veden välityksellä voi saada vakavankin taudin.

– Perusterveelle, jolla on hyvä iho, riskit eivät ole suuret. Jos iho on rikki ja on jokin perustauti, kuten diabetes tai jokin ihosairaus, riskit lisääntyvät. Silloin en tällaisia kalajalkahoitoja suosisi, Järvinen sanoo.

Yhdysvalloissa moni osavaltio on kieltänyt kalapedikyyrit kokonaan niiden mahdollisten hygieniariskien vuoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?