Oletko aina syönyt väärin? ”Lääkäreillä on liian vähän aikaa perehtyä ruokavalioon” - Terveys - Ilta-Sanomat

Oletko aina syönyt väärin? ”Lääkäreillä on liian vähän aikaa perehtyä ruokavalioon”

Ravitsemukseen perehtyneen asiantuntijuudelle on tilausta jo siitä syystä, että monet ruoansulatuselimistön vaivat tahtovat sekoittua keskenään.

Julkaistu: 8.7.2018 10:31

Valtaosa sairauksista nivoutuu siihen, miten ihminen syö. Silti lääkäreiden tietotaito ravitsemusasioissa on vaatimatonta.

Yksi elämän kohtalonkysymyksistä on, mitä syömme ja missä määrin. Esimerkiksi kuolemantapauksista arviolta 70 prosenttia johtuu kroonisista sairauksista, joiden kehittymisessä ja ehkäisyssä ruokavaliolla ja elintavoilla on suuri merkitys.

Onkin erikoista, että ravitsemustieteen opit tahtovat länsimaissa – Suomi mukaan lukien – jäädä paitsioon lääketieteellisissä opinnoissa. Maaliskuussa julkaistussa BBC:n haastattelussa brittiläiset lääketieteen opiskelijat kertovat, että he eivät ole oppineet juuri mitään siitä, miten ruokavalio ja elämäntapa vaikuttavat terveyteen.

 Laajasti ottaen lääkäreiden tietotaito ravitsemusasioissa on melko vaatimatonta, koska lääkärinkoulutus sisältää ravitsemustiedettä vain viisi opintopistettä, jos sitäkään.

Lääketieteellinen tiedekunta käsittää lähestulkoon kaikkea seksuaaliterveydestä ortopediaan ja dermatologiaan, mutta ravitsemustieteellinen tai ennaltaehkäisevä koulutus loistavat poissaolollaan, selvittää kolmannen vuoden lääkäriopiskelija Ally Jaffee.

”Liian vähän aikaa perehtyä potilaan ruokavalioon”

Suomessakin ravitsemustiede on sivuroolissa.

– Laajasti ottaen lääkäreiden tietotaito ravitsemusasioissa on melko vaatimatonta, koska lääkärinkoulutus sisältää ravitsemustiedettä vain viisi opintopistettä, jos sitäkään. Perehtyminen ravitsemukseen on lähes täysin kiinni omasta kiinnostuksesta, toteaa laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen.

Vertailun vuoksi: ravitsemusterapeutin opinnot sisältävät ravitsemusterapiatieteen ja elintarviketieteen opintoja noin 200 opintopistettä eli kaksi kolmasosaa koko ravitsemusterapeutin tutkinnosta, joka käsittää 300 opintopistettä.

– Osalla lääkäreistä on melko hyvä tietotaito, mutta liian vähän aikaa perehtyä potilaan ruokavalioon, Laatikainen tähdentää.

Ruoansulatuselimistön vaivat tahtovat sekoittua

Laatikaisen mukaan ravitsemustiedettä ja ravitsemusterapiaa olisi syytä hyödyntää nykyistä aktiivisemmin muun muassa tulehduksellisissa suolistosairauksissa, syöpään sairastuessa, sydän ja verisuonitaudeissa, lihavuudessa, tyypin 2 diabeteksen hoidossa, syömishäiriössä, keliakiassa ja munuaistaudissa.

Ravitsemukseen perehtyneen asiantuntijuudelle on tilausta jo siitä syystä, että monet ruoansulatuselimistön vaivat tahtovat sekoittua keskenään.

Yhdysvaltain kansallinen keliakialiitto arvioi, että 83 prosenttia keliaakikoista joko on diagnosoimatta tai he ovat saaneet väärän diagnoosin. Useimmiten virheellisesti saatu diagnoosi keliaakikolla on ärtyvän suolen oireyhtymä.

Näistä syistä muun muassa vatsaongelmista kärsivät saattavat laukata lääkäriltä toiselle vuosia saamatta pysyvää helpotusta.

Välimeren ruokavaliosta vankin näyttö

Ydinkysymys kuuluu, voiko ravitsemus olla hoitavassa roolissa. Laatikaisen mukaan jopa kovimman luokan tutkimuksien perusteella ruoalla voidaan tietyissä tilanteissa ehkäistä ja hoitaa sairauksia.

Ruokavalio voi olla avainroolissa sairauksissa, jotka eivät äkkiseltään tulisi mieleen. Ravitsemustieteilijät uskovat vahvan tutkimusnäytön pohjalta, että gluteenitonta ruokavaliota noudattamalla voidaan vähentää ja ehkäistä esimerkiksi ohutsuolen lymfoomaa eli imukudossyöpiä ja osteoporoottisia murtumia.

Vankkaa näyttöä on myös siitä, että huonosti imeytyvien fermentoituvien eli niin sanottujen FODMAP-hiilihydraattien rajoitus hoitaa ärtyvästä suolesta kärsiviä potilaita. Laatikainen kertoo, että FODMAP-ruokavalion noudattaminen on samaa luokkaa kuin ärtyvän suolen IBS-suolistovaivan hoitoon tarkoitetuilla lääkkeillä.

Jos terveys on mittarina, suurimman kruunun ruokavalioiden osalta voi luovuttaa Välimeren ruokavaliolle. Tammikuussa 2018 US News & World Report laittoi asiantuntijoiden voimin 40 eri ruokavaliota paremmuusjärjestykseen erilaisten terveysvaikutusten perusteella. Kokonaispisteissä ykköseksi päätyi Välimeren dieetti yhdessä samantyyppisen DASH-dieetin kanssa.

Elämänmuutoksen pitää olla pysyvä

Välimeren ruokavalio on Laatikaisen mukaan tutkimuksissa ehkäissyt esimerkiksi aikuistyypin diabetekseen sairastumista ilman laihtumispyrkimystä tai liikunnan lisäämistä. Ehkäisyteho osoittautui paremmaksi kuin diabeteslääke metformiinilla tehdyissä vastaavissa ehkäisytutkimuksissa.

Välimeren ruokavalio on myös ehkäissyt sydäninfarktiin sairastuneiden uusia sydäninfarkteja satunnaistetussa tutkimuksessa.

 Teatterissa ja konsertissa käynti tai lentomatkustaminen voi alkaa tuntua mahdolliselta uudestaan.

Ravitsemusterapia voi lopulta muodostua ratkaisevaksi ”lääkkeeksi”. Laatikainen kertoo, että suuri osa metabolisesta oireyhtymästä tai tyypin 2 diabeteksesta kärsivistä on voinut onnistuneen ruokavaliomuutoksen ansiosta joko vähentää lääkkeiden määrää tai päästä niistä jopa kokonaan eroon.

– Tämä vaatii kuitenkin pysyvää elämänmuutosta.

Vaikeista ärtyvän suolen oireista kärsivät saattavat puolestaan onnistuneen FODMAP-rajoituksen tuloksena vapautua pitkään piinanneista sosiaalisen elämän rajoitteista.

– Teatterissa ja konsertissa käynti tai lentomatkustaminen voi alkaa tuntua mahdolliselta uudestaan, Laatikainen havainnollistaa.

  • Ravitsemusterapeuttien asiantuntemukseen kuuluu muun muassa energian ja ravintoaineiden tarpeen, imeytymisen sekä puutosoireiden tuntemus. Ravitsemusterapia on olennainen osa monien sairauksien, kuten diabeteksen, syömishäiriöiden, verenpainetaudin, keliakian ja ruoka-aineallergioiden hoidossa.

  • Ensimmäisenä vastaanotolla selvitetään itse ongelmaa – ruokailua, liikkumista ja elämäntilannetta laajemmin. Näiden pohjalta syntyvät suunnitelma ja aikataulu, jonka mukaan edetä.

  • Yksityisillä vastaanotoilla kustannukset ovat useimmiten sadan euron tuntumassa. Yksityishenkilöille ei makseta Kela-korvausta. Yritysten tilaamaan, ennalta ehkäisevään ja työkykyä ylläpitävään ravitsemusterapiaan voi kuitenkin saada Kela-korvausta jopa 60 prosenttia.

Lähteitä: Terveystalo, Aava, Hyvä terveys

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?