Havainto nuorten miesten humalajuomisesta huolestuttaa tutkijoita - jo kerran kuukaudessa vaikuttaa

Itsensä humalaan vähintään kerran kuukaudessa juovien verenpaine oli keskimäärin korkeampi kuin saman ikäisten, jotka eivät harrastaneet humalajuomista.

Varhain alkavat verenpaineongelmat voivat suurentaa sydän- ja verisuonitautien vaaraa enemmän kuin vasta myöhemmällä iällä todetut.

4.7.2018 11:25

Humalahakuinen alkoholinkäyttö voi tutkijoiden mukaan nostaa nuorten miesten verenpainetta. Jos vaikutus jatkuu vuosia, se todennäköisesti myös suurentaa heidän vaaraansa sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja aivoverenkiertohäiriöihin.

Tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä keski-ikäisillä ja vanhemmilla humalajuomisen verenpainevaikutukset ja sydänhaitat on tunnettu pitkään, mutta nuorempia miehiä koskevaa tutkimustietoa on ollut vähemmän.

Tutkijat tekivät havaintonsa analysoimalla 5 500 yhdysvaltalaisen 18–45-vuotiaan terveystietoja, jotka oli kerätty laajassa kansallisessa terveystutkimuksessa. Humalajuomisena pidettiin 4–5 alkoholiannoksen nauttimista.

Itsensä humalaan vähintään kerran kuukaudessa juovien verenpaine oli keskimäärin korkeampi kuin saman ikäisten, jotka eivät harrastaneet humalajuomista. Myös kokonaiskolesteroli oli suurempi alkoholia humalahakuisesti käyttävillä. Harvemmin kuin kerran kuussa tapahtuva humalajuominen liittyi sekin haitallisiin verenpainevaikutuksiin, mutta yhteys oli heikompi.

Naisilla vastaavia yhteyksiä ei näkynyt, mutta heillä humalajuominen liittyi korkeampiin veren glukoositasoihin.

Tutkijat pitävät havaintojaan huolestuttavina, sillä varhain alkavat verenpaineongelmat voivat suurentaa sydän- ja verisuonitautien vaaraa enemmän kuin vasta myöhemmällä iällä todetut.

Tulokset julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?