Noin 15 prosenttia suomalaisäideistä tupakoi raskauden aikana - Terveys - Ilta-Sanomat

Noin 15 prosenttia suomalaisäideistä tupakoi raskauden aikana

Raskausaikana tupakoineiden äitien lapsilla on esimerkiksi tavallista enemmän oppimishäiriöitä ja ylivilkkautta kouluiässä.

Julkaistu: 2.7.2018 10:28

Tuoreen selvityksen perusteella varsinkin eurooppalaisäidit jatkavat tupakointia raskauden ajan, vaikka tupakoinnin haitat sikiölle ovat kiistattomat.

Tupakoinnin haitat sikiölle ovat kiistattomat, mutta silti monet äidit jatkavat tupakointia raskauden ajan. Tuoreen selvityksen perusteella tähän syyllistyvät varsinkin eurooppalaisäidit. Selvityksessä yhdistettiin lähes 300 aikaisemman tutkimuksen aineistot 43 eri maasta.

Globaalisti hieman alle 2 prosenttia kaikista äideistä tupakoi raskauden aikana, mutta Euroopassa luku on selvästi korkeampi, keskimäärin 8 prosenttia. Raskauden aikana tupakoivista suurin osa tupakoi päivittäin ennen raskautta.

Huonoin tilanne on Irlannissa, missä lähes 40 prosenttia äideistä tupakoi raskauden aikana, sekä Bulgariassa ja Uruguayssa, missä luku on 30 prosentissa. Suomalaisäideistä noin 15 prosenttia tupakoi raskauden aikana.

Raskauden aikana tupakoivat altistavat lapsensa monille vaaroille. Muun muassa sikiön kasvuhäiriöt, ennenaikainen synnytys ja lapsen äkkikuolemat ovat yleisempiä tupakoivien raskauksissa. Raskausaikana tupakoineiden äitien lapset ovat myös muita alttiimpia hengitystieinfektioille ja heillä on tavallista enemmän oppimishäiriöitä ja ylivilkkautta kouluiässä.

Tutkimus julkaistiin Lancet Global Health -lehdessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?