Jos kyy tai punkki puree, tai ampiainen pistää - toimi näin heti

Pistojen ja puremien hoitoon liittyy monia asioita, jotka kannattaa tehdä – ja toisaalta asioita, joita ei missään nimessä saa kokeilla.

Kyyn purema on harvinainen. Jos niin käy, tulehduskipulääke voi pahentaa oloa. Lääkärikäynti on aina välttämätön.

29.6.2018 12:38

Kesäkuu painuu pian mailleen, mutta se ei suinkaan tarkoita sitä, että punkit, kyykäärmeet ja muut veijarit lähtisivät lipettiin.

Kerroimme juhannusviikolla kuudesta odottamattomasta paikasta, jonne punkki saattaa kiinnittyä.

Pistoilta ja puremilta ei välty kukaan, eikä niitä kannata murehtia ja pelätä turhan paljon. On kuitenkin olemassa selvät ohjeet siihen, miten tilanteessa toimitaan ja miten oloaan voi esimerkiksi kohentaa.

Kertaa heti piston tai pureman jälkeen tehtävän hoidon ohjeet tästä:

1. Kyy

Kyykäärmeen purema saattaa aiheuttaa monissa paniikkia. Duodecimin mukaan on kuitenkin tärkeää muistaa, että purema-aluetta ei tule koskea tai käsitellä millään lailla. Pureman uhri toimitetaan aina lääkärin arvioitavaksi, mutta ennenkin sitä on tärkeää toimia.

Jos purema on raajassa, se on hyvä lastoittaa. Raaja pidetään kohoasennossa, jotta turvotus vähenisi ja hidastuisi.

Pienesti puristava side voi hidastaa myrkyn etenemistä, ja sellaista voidaan käyttää etenkin, jos sairaalaan ei pääse nopeasti. Side tulee avata tunnin välein viideksi minuutiksi.

Tulehduskipulääkkeitä ei saa ottaa. Kyypakkauksen ei ole nähty olevan hyödyllinen, muttei haitallinenkaan. Oleellista on raajan pitäminen paikallaan kohoasennossa ja lihastyön välttäminen.

2. Ampiainen

Jos ampiainen pääsee yllättämään, kipua kannattaa lievittää heti ensimmäiseksi kylmällä kääreellä ja kortisonivoiteella. Tarvittaessa särkylääke voi olla myös avuksi.

Epävirallisempia keinojakin on, kuten vesipulloniksi, parin vuoden takainen sosiaalisen median hitti. Kivun sanotaan lakkaavan noin kolmessa minuutissa, kun pistokohtaa painetaan piripintaan puhtaalla vedellä täytetyllä pullolla niin, että pullonsuu on pistokohdan ympärillä paikallaan.

Vanhan kansan kikka on sokeripalan laittaminen pistokohtaan.

Punoitus, turvotus ja kipu poistuvat yleensä parin päivän jälkeen.

Jos kuitenkin ampiainen on pistänyt suuhun tai useaan kohtaan, tai kyseessä on ampiaisallergikko, alle 2-vuotias tai iäkkäämpi ihminen, on hakeuduttava päivystykseen välittömästi.

3. Punkki

Jos punkin ihollaan huomaa, tulee se poistaa mahdollisimman pian, sillä punkkien levittämät taudit leviävät ihmiseen nopeasti.

Ihoon pureutunut punkki poistetaan kapeakärkisillä pinseteillä tai punkkipihdeillä. Punkin puruosiin tartutaan niin läheltä ihoa kuin mahdollista ja vedetään suoraan poispäin ihosta tasaisella liikkeellä.

Punkkia ei kuulu puristaa tai peittää sitä rasvalla.

Haava puhdistetaan desinfiointiaineella tai vedellä ja saippualla. Jos punkkia ei saa poistetuksi kokonaan, voi odottaa muutaman päivän, jotta jäänteet lähtevät helpommin. Infektioriski ei kasva, vaikka punkin poistaminen ei onnistuisi heti kokonaan.

Tämän jälkeen puremakohtaa ihossa kannattaa tarkkailla. Jos siihen kehittyy 1–4 viikon kuluttua punoittava ja mahdollisesti kutiseva alue, jonka läpimitta on yli viisi senttiä tai jos sinulle tulee kuumetta, päänsärkyä, erilaisia kipuja tai muita oireita, on otettava yhteys lääkäriin.

4. Hyttyset ja kärpäset

Hyttyset, paarmat, mäkärät ja polttiaiset... näitähän Suomen kesäisessä luonnossa piisaa. Lentävien hyönteisten pistot ovat ikäviä – mutta myös varsin yleisiä.

Hoitaessa täytyy huolehtia, etteivät bakteerit pääse aiheuttamaan tulehdusta. Hyönteisten puremien kotihoitona voi käyttää erilaisia voiteita ja puikkoja, jotka lievittävät kutinaa ja kipua.

Onko sinulla omia niksejä purema- ja pistokohtien kivunlievitykseen? Kommentoi alle!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?