Jos ihmisen pituus lyhenee iän myötä useita senttejä, syy on yleisessä kansantaudissa: moni ei edes epäile sairastavansa osteoporoosia - Terveys - Ilta-Sanomat

Jos ihmisen pituus lyhenee iän myötä useita senttejä, syy on yleisessä kansantaudissa: moni ei edes epäile sairastavansa osteoporoosia

Luukatoon, yhteen suomalaisten kansantaudeista, viittaavat oireet tulisi aina ottaa vakavasti.

Osteoporoosin ehkäisykeinot ovat liikunnan harrastaminen vähintään 2–4 tuntia viikossa ja ylipainon välttäminen. Myös alkoholi ja tupakka haurastuttavat luustoa.­

25.6.2018 12:27

Jopa 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia eli luukatoa – monet vieläpä täysin tietämättämään. Luustoliiton mukaan luuston hauramistumisesta johtuvia murtumia todetaan Suomessa vuosittain 40 000.

– Osteoporoosi on ehdottomasti kansantauti. Monet eivät edes osaa epäillä sairastavansa osteoporoosia. Luukato todetaan yleensä luuntiheysmittauksella, Suomen Luustoliitto ry:n toiminnanjohtaja Ansa Holm kertoi Ilta-Sanomille vuonna 2017.

Koska sairaus on siis varsin hämärän peitossa, sen ympärille kietoutuu useita kysymyksiä. Luustoliitto kokosi kolme yleistä harhakäsitystä osteoporoosista.

1. Ranne murtui – entä sitten?

Moni saattaa luulla, että on normaalia murtaa ranteensa, jos kompastuu kävellessään.

Näin ei kuitenkaan ole. Murtumat tulisi ottaa aina vakavasti, sillä ne voivat olla merkki osteoporoosista eli luuston haurastumisesta.

Luuston tulisi kestää arjen kolhut murtumatta, eikä vioittua pienestä.

2. Vanheneminen ja lyheneminen kuuluvat yhteen

Toinen taru liittyy oletukseen siitä, että ikääntyessä olisi tavallista, että selkä painuu kumaraan ja ihminen lyhenee.

Totuus on toinen.

– Vanhetessaan ihminen saattaa toki lyhentyä jonkin verran, ja kyseessä voi olla selän nikamien kuluma tai keskivartalon heikentynyt lihaskunto. Mikäli pituus lyhenee useita senttejä, kyseessä on todennäköisemmin osteoporoosin aiheuttama nikamamurtuma, Luustoliitosta kerrotaan.

– Tällaiset nikamamurtumat eivät aina ole kivuliaita, mutta niiden aiheuttamat seuraukset saattavat olla varsin ikäviä. Nikamamurtumat näet kasvattavat kaikkien muiden osteoporoottisten murtumien riskiä. Mikäli nikama on siis murtunut osteoporoosin seurauksena, odotettavissa on toinen, yleensä aiempaa vakavampi murtuma.

3. ”Ei enää mitään tehtävissä”

Entäs sitten, jos käykin niin, että osteoporoosi todetaan? Moni heittää tässä vaiheessa pyyhkeen kehään ja ajattelee, ettei mitään ole enää tehtävissä.

Sairastumisesta huolimatta luusto on elävää kudosta, ja sen kunnolle voi aina tehdä jotain.

– Lähtökohtana on elintapojen tarkistaminen sekä osteoporoosin aiheuttaneen sairauden mahdollisimman hyvä hoito. Mikäli nämä eivät riitä, voidaan tarvita erityistä luulääkehoitoa. Keskeistä on joka tapauksessa se, että sairautta voidaan hoitaa. Tärkeintä on pysäyttää se ajoissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?