Nyt löylyihin! Saunomisen 8 mahtavaa terveyshyötyä

Sauna lämpimäksi – sillä on todistetusti monia myönteisiä vaikutuksia terveyteen.

Viileänkolea ja sateinen juhannussää ei ole katastrofi eikä mikään – kunhan vain pääsee saunaan. Kuumat löylyt ovat kannattava ratkaisu myös terveyden kannalta.

Lista pohjautuu Itä-Suomen yliopiston tekemiin tutkimuksiin saunomisen terveysvaikutuksista.

1. Suojaa dementialta

Saunassa voi ja kannattaakin käydä vilkkaan. Vuonna 2017 Ilta-Sanomat uutisoi, että tutkimuksen mukaan runsas saunominen voi vähentää riskiä sairastua Alzheimerin tautiin ja muihin dementiasairauksiin.

Seuratessa miesten saunomista ilmeni, että neljästä seitsemään kertaa viikossa saunovilla miehillä on 66 prosenttia pienempi todennäköisyys saada dementiadiagnoosi kuin kerran viikossa saunovilla. Alzheimerin tautiin sairastumisen riski on taasen 65 prosenttia pienempi.

2. Pienentää aivoinfarktin riskiä

Löylyissä istuminen vaikuttaa aivojen toimintaan muutoinkin.

Tutkimukset ovat nimittäin osoittaneet, että mitä useammin henkilö saunoo, sitä pienempi on hänen aivoinfarktiriskinsä.

Aivoinfarktin riski oli hiljattain tehdyssä tutkimuksessa 14 prosenttia pienempi 2–3 kertaa viikossa saunovien keskuudessa ja 61 prosenttia pienempi 4–7 kertaa viikossa saunovien keskuudessa verrattuna kerran viikossa saunoviin.

3. Laskee verenpainetta

Samainen Itä-Suomen yliopiston tutkimusryhmä on selvittänyt saunomisen fysiologisia vaikutuksia kokeella, jossa sataa ihmistä saunotettiin puoli tuntia.

Saunan jälkeen koehenkilöiden keskimääräinen systolinen verenpaine eli yläpaine oli pudonnut 137:stä 130:een. Alapaine taasen tippui 75:een oltuaan 82:ssa. Yläpaine oli matalammalla tasolla puoli tuntia löylyistä poistumisen jälkeen.

4. Vähemmän sydän- ja verisuonisairauksia

Tutkimustulosten mukaan 4–7 kertaa viikossa saunovien riski sairastua sydän- ja verenkiertosairauksiin voi vähentyä jopa 63 prosenttia.

Joissain tutkimuksissa on todettu sydämen vajaatoiminnan oireiden korjaantuneen.

5. Helpottaa astman oireita

Saunan lämmin ilma myös rentouttaa keuhkoputkien lihaksia ja auttaa usein astmapotilaiden hengitysongelmissa.

6. Parantaa liikunnan vaikutuksia

Sydän- ja verisuonisairausten vähenemistä kartoittaneessa tutkimuksessa selvisi, että saunomisen terveysvaikutukset ovat osittain samankaltaiset kevyen liikunnan kanssa.

Saunassa käynnin huomattiin esimerkiksi nostavan sykettä samalla tapaa kuin keskiraskas liikunta.

Parhaat hyödyt saadaan yhdistämällä saunominen liikunnalliseen elämäntapaan.

7. Kohentaa ihon kuntoa

Saunominen ei kuivata ihoa, vaan päinvastoin suojaa: se parantaa ihon läpäisyestettä.

Saunassa verenkierto ohjautuu iholle lämmönsäätelyn vuoksi, mikä aiheuttaa ihon hikoilua. Joidenkin ihosairauksien, kuten psoriasiksen, on todettu lieventyneen hikipisaroita kuluttavan saunan seurauksena.

8. Rentouttaa

Tämä on tietysti ilmeinen terveysvaikutus. Sopivissa löylyissä mieli kevenee ja olo rentoutuu. Myös stressi vähenee ja unenlaatu paranee.

Sinne juhannussaunaan voikin siis hyvillä mielen kammeta useammankin kerran!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?