Miksi tukka tippuu? 7 syytä, jotka liittyvät sairauksiin - Terveys - Ilta-Sanomat

Miksi tukka tippuu? 7 syytä, jotka liittyvät sairauksiin

Perintötekijät ja ikä ovat suurimmat syyt hiustenlähtöön. Toisinaan se on sairauden aiheuttamaa.

Hiustenlähtö saattaa johtua esimerkiksi sairaudesta. Kuvituskuva.­

20.6.2018 14:28

Hiustenlähtö on yllättävän yleinen vaiva, vaikka naisilla se onkin miehiä harvinaisempaa.

Miestyyppinen kaljuuntuminen on seurausta miessukupuolihormonin, dihydrotestosteronin (DHT), ja perinnöllisen taipumuksen yhteisvaikutuksesta. Kaikilla miehillä on DHT:a, mutta kaljuuntuvilla miehillä sitä on muita runsaammin. Miestyyppinen kaljuuntuminen alkaa yleensä ohimoilta tai päälaelta.

Kaikkein yleisimmin naisten hiustenlähtö liittyy ikääntymiseen, jopa puolella naisista tukka harvenee iän myötä. Perinnöllisyys ja geenit ovat myös yksi suurimmista hiustenlähtöön vaikuttavista tekijöistä. Geenin voi periä joko äidin tai isän puolelta. Naistyyppinen kaljuuntuminen on monen geenin välittämä perinnöllinen ominaisuus, jota esiintyy useimmiten 40–60-vuotiailla naisilla. Toisin kuin miehillä, naisilla hiustenlähtöä tapahtuu usein koko pään alueelta.

Joskus hiustenlähtöön saattaa liittyä jokin alla olevista sairauksista:

1. Arpeuttava karvatuppitulehdus

Päänahassa voi olla karvatuppitulehdusta aiheuttava tauti, jossa hiukset harventuvat yksittäin, joskus pieninä läiskinä. Terveyskirjaston mukaan arpeuttava karvatuppitulehdus alkaa päälaen takaosasta tuhoten hiusjuuret. Sitä esiintyy molemmilla sukupuolilla murrosiästä lähtien. Karvatuppitulehduksia kehittyy asteittain, ja tulehtunut alue laajenee hiljalleen. Oireina on arka, kutiava ja kirvelevä päänahka. Hoitona suositellaan yleensä antibiootteja.

2. Stressi ja hormonaaliset muutokset

Prevention-sivustoon mukaan hiustenlähtö voi johtua myös esimerkiksi synnytyksestä, kirurgisesta operaatiosta, rajusta laihtumisesta tai kuormittavasta stressistä. Hiukset alkavat lähteä päästä yleensä muutama viikko synnytyksen tai leikkauksen jälkeen. Hiusten lähtemistä voi hillitä hoitamalla stressioireita.

3. Kilpirauhasen vajaatoiminta

Kilpirauhanen tuottaa aineenvaihduntaa säätelevää tyroksiinihormonia. Rauhanen sijaitsee kaulan alaosassa. Kilpirauhasen vajaatoiminnan yleisiä oireita on esimerkiksi painonnousu ja yleinen väsymystila, mutta se voi aiheuttaa myös hiustenlähtöä.

4. Anemia

Anemian yksi suurimmista aiheuttajista on raudanpuute. Hedelmällisessä iässä olevien naisten raudanpuutteen syynä ovat useimmiten kuukautisvuodot. Naiset saattavat huomata hiusten lähtevän esimerkiksi runsaiden kuukautisten aikana. Hiustenlähtöä voi hillitä huolehtimalla riittävästä raudan saannista.

5. Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä on tavallisin naisten hormonihäiriö. Sitä esiintyy noin 5–10 prosentilla hedelmällisessä iässä olevista naisista. Yleisin oire on epäsäännölliset kuukautiset, mutta tauti voi aiheuttaa myös hiusten ohenemista.

6. Autoimmuunisairaus, kuten alopecia

Alopecia, eli pälvikalju, on autoimmuunisairaus, joka aiheuttaa hiustenlähtöä. Hiukset irtoavat juurineen läiskittäin, mutta voivat kasvaa myös takaisin, kun tulehdus väistyy.

7. Vähäproteiininen ruokavalio

Itsensä voi sairastuttaa myös ruokavaliolla. Esimerkiksi yksipuolinen ruokavalio, jossa proteiinia ei saa riittävästi, voi olla syynä hiustenlähtöön. Usein riittää, että ruokavalioon lisää proteiinipitoista ruokaa.

Näillä vinkeillä voit ehkäistä hiustenlähtöä

  • Tupakointia kannattaa välttää, sillä se heikentää verenkiertoa hiustuppialueella.

  • Syö terveellisesti. Hiukset tarvitsevat vitamiineja ja proteiineja kasvaakseen.

  • Juo riittävästi vettä.

  • Pidä huolta päänahastasi. Tulehdukset ja kuivuus voi lisätä hiustenlähtöä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?