Kakkostyypin diabetes on hiipivä sairaus – tunnista alkavan taudin 11 oiretta - Terveys - Ilta-Sanomat

Kakkostyypin diabetes on hiipivä sairaus – tunnista alkavan taudin 11 oiretta

Kohonnut verensokeri ei alkuvaiheessa anna itsestään välttämättä mitään merkkejä.

18.6.2018 19:00 | Päivitetty 19.6.2018 9:36

Kakkostyypin diabetes on salakavala sairaus. Joskus sairaus pysyy oireettomana niin kauan, että ensioire voikin olla sydänveritulppa tai aivoverenkierron häiriö.

– Jos verensokeri on koholla pidempään, tyypillisiä oireita ovat väsymys, virtsan erityksen lisääntyminen, limakalvojen kuivuminen, jano, tulehdukset sekä jalkakrampit, kertoo Diabetesliiton ylilääkäri, LT Pirjo Ilanne-Parikka.

Kohonnut verensokeri tulee usein ilmi työterveys- tai ikäkausitarkastuksessa tai verenpaineseurannassa. Myös optikot, silmälääkärit ja hammaslääkärit ohjaavat potilaitaan verensokerin tarkistukseen. Oireena voi olla näköhäiriö, kaukonäön huononeminen, ientulehdus tai parodoniitti eli kiinnityskudostulehdus.

– Verensokeri mitataan myös aina ennen leikkauksia, ja joskus se onkin ensimmäinen kerta, kun kohonnut verensokeri todetaan.

Joskus vastaanotolle hakeudutaan toistuvien hengitystietulehdusten, virtsatie- tai hiivatulehdusten, unihäiriöiden tai mielialan alentumisen takia. Miehillä taas erektiohäiriöiden takaa saattaakin paljastua kohonnut verensokeri tai laajempi metabolinen oireyhtymä.

Diagnoosi voikin olla melkoinen yllätys.

Yli puolet tyypin 2 diabetekseen sairastuneista tarvitsee jossakin vaiheessa myös insuliinihoitoa.

Nämä merkit voivat viitata tyypin 2 diabetekseen:

1. Tihentynyt virtsaustarve voi johtua monista eri syistä, mutta diabeteksessa myös määrä lisääntyy.

2. Janon tunne on jatkuvaa, jos verensokeri on koholla. Korkea verensokeri lisää virtsaneritystä, jolloin elimistö kuivuu ja herää luonnollinen janon tunne.

3. Vetämätön olo aterioiden jälkeen voi johtua verensokerin noususta. Yleinen väsymys ja joskus mielialan lasku voi olla kokoaikaista, eikä oikein unikaan helpota tilannetta.

4. Masentuneisuus ja ärtyisyys voivat olla merkkejä verensokerin vaihtelusta.

5. Jalkasäryt, puutuminen ja pistely voivat olla merkki siitä, että kohonnut verensokeri on saattanut rasittanut jalkojen ohuita hermosäikeitä.

6. Jalkakrampit: Kun verensokeri on korkea ja sokeria erittyy virtsaan, virtsan määrä lisääntyy ja elimistöstä huuhtoutuu suoloja (kalium ja magnesium) ja vesiliukoisia vitamiineja. Tämä ja kuivuminen yhdessä aiheuttavat usein jalkakramppeja.

7. Näön heikkeneminen voi johtua siitä, että korkea verensokeri on turvottanut silmän linssiä eli mykiötä ja taittokyky on muuttunut.

8. Tulehdusherkkyys: Korkea verensokeri heikentää puolustussolujen toimintaa ja altistaa yleensä infektioille. Sokerinen makea virtsa aiheuttaa herkästi rakkotulehdusta, hiivatulehdusta ja limakalvojen kirvelyä.

9. Vyötärönmitta miehillä yli metrin ja naisilla yli 90 senttiä on kriittinen. Vatsaontelon sisälle on kertynyt sisälmysrasvaa, joka on vaarallista. Tämä rasva tunkeutuu myös sisäelimiin (maksaan ja haimaan), verisuonten seinämiin ja sydämeen.

10. Painoindeksi yli 30 on tyypin 2 voimakas riskitekijä.

11. Kohonnut verenpaine voi kertoa tyypin 2 diabetes -riskistä.

Jalkakrampit voivat viitata kakkostyypin diabetekseen.

Näin vähennät sairastumisen riskiä:

1. Vältä pitkään istumista ja lisää liikuntaa arkeen. Liiku tai verryttele jokaisen puolen tunnin paikallaolon jälkeen kolmen minuutin ajan. Kaikenlainen liikunta on hyödyllistä.

2. Kavenna vyötärönmittaa, sillä se korjaa tehokkaasti rasvamaksan ja parantaa insuliiniresistenssiä, jolloin verensokeri laskee.

3. Vaikka sairastumiseen olisi perinnöllinen alttius, omaan sairastumisriskiin voi vaikuttaa terveellisellä syömisellä ja liikunnalla. Tupakoinnin lopettamisesta, alkoholinkäytön kohtuullistamisesta ja painonhallinnasta on hyötyä myös.

4. Ole itse hyvä esimerkki lapsille ja opeta lapset syömään terveellisesti.

5. Palauta paino raskauden jälkeen takaisin normaaliksi, jos verensokeri oli koholla raskauden aikana. Raskausdiabeteksen jälkeen on yli 50 prosentin riski sairastua diabetekseen.

6. Jos olet yli 30-vuotias, mittauta verensokeri vähintään viiden vuoden välein ja 1–3 vuoden välein, jos kuulut riskiryhmiin.

Verensokerin tavoitearvot tyypin 2 diabeetikoilla ovat: paastoarvot 4–7 millimoolia litrassa ja aterioiden jälkeen alle 8(–10) mmol/l. Terveellä verensokeriarvot pysyttelevät suunnilleen välillä 4–8 mmol/l.

Juttua muokattu 19.6. klo 9.30: Korjattu kuvatekstiin verensokerin tavoitearvot.

6 faktaa tyypin 2 diabeteksesta:

  1. 45–65 vuotta on tyypillinen sairastumisikä.

  2. Noin 25 000 uutta tapausta vuosittain.

  3. Lähes 100 000 henkilöllä on verensokeri koholla tietämättä.

  4. Joka toinen aikuinen on vyötärölihava.

  5. Naisista 15:llä ja miehistä 10 prosentilla on tyypin 2 diabetes, ikäihmisistä noin joka neljännellä.

  6. Jos toisella vanhemmalla on tyypin 2 diabetes, sairastumisriski on noin joka toisella lapsella.

Lähde: Diabetesliitto, Pirjo Ilanne-Parikka

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?