Rasvamaksan kehittymiseen riittää kevyt tissuttelu ja pieni ylipaino – voi tapahtua jopa kuukaudessa

Monelle on yllätys, että rasvamaksan voi saada ilman humalahakuista juomista.

1–3 alkoholiannosta ruoan kanssa lähes päivittäin on riittävä määrä rasvamaksan tai maksakirroosin saamiseen, jos sitä jatkaa tarpeeksi kauan.

15.6.2018 14:49

Kohtuukäytön seurauksena syntyvät maksan rasvoittumiset ja maksakirroosit ovat valtava huoli sekä Suomessa että Euroopassa, sanoo Helsingin yliopiston päihdelääketieteen työelämäprofessori Kaarlo Simojoki.

– Tapasin juuri pohjoismaisia kollegoita ja keskustelimme siitä, että 50–60-vuotiaiden kirrootikkojen määrä alkaa nousta meillä Suomessakin. Ihmiset itse ovat tästä aivan ihmeissään ja kysyvät: ”Miten tämä tapahtui, kun olen aina juonut kohtuullisesti?”

Simojoki sanoo, että 1–3 alkoholiannosta ruoan kanssa lähes päivittäin on riittävä määrä rasvamaksan tai maksakirroosin saamiseen, jos sitä jatkaa tarpeeksi kauan.

– Tämä on se asia, jota ihmiset eivät ymmärrä. Maksan kunnon kannalta oleellista on alkoholin määrän lisäksi se, jos maksa rasittuu jatkuvasti.

– Eurooppa on tässä asiassa synkkä musta piste maailmankartalla.

”Suosittelen katsomaan vyötärölle ja pöydälle”

Ylipaino, epäterveellinen ravinto ja säännöllinen alkoholinkäyttö rasittavat kaikki maksaa.

Tuoreet FinTerveys 2017 -tutkimuksen luvut osoittavat, että valtaosa suomalaisista aikuisista on ylipainoisia tai lihavia, ja suomalaiset lihovat edelleen kiihtyvällä vauhdilla.

Simojoki varoittaa ylipainon ja tissuttelun yhdistelmästä.

– Suosittelen katsomaan vyötärölle ja pöydälle. Jos vyötäröllä on pikkuisen pulleutta, ja pöydällä pullo olutta tai lasillinen viiniä, pitäisi huolestua.

Nykyään myös ylipaino on hyvin yleinen syy rasvamaksalle.

– Jos olet hiukan ylipainoinen, yksikin annos päivässä vie melko varmasti siihen, että maksa rasvoittuu jos tissuttelee. Jos jatkat pitkään, se voi viedä kirroosiin asti.

– Tämä on hirveä pommi, josta pitäisi olla kansanterveydellisesti huolissaan. Riskiä on vain vaikea konkretisoida ihmisille, koska haitat tulevat usein pitkällä viiveellä, Simojoki sanoo.

Maksa voi rasvoittua jopa kuukaudessa

Maksan pysyminen terveenä ei tarkoita sitä, että pitäisi olla täysin raitis. Simojoki sanoo, että toisaalta tulisi ymmärtää myös se, että alkoholin kohtuullisen riskin raja (miehillä 14 annosta ja naisilla 7 annosta viikossa) on määritelty nuorille, terveille aikuisille.

– Naisella jo 7 annosta viikossa nostaa maksa-arvoja. Arvojen nousu tarkoittaa sitä, että maksa rasittuu.

Kuinka nopeasti rasvamaksa voi kehittyä?

– Maksan näkökulmasta kyse ei ole ollenkaan suurista määristä. Jos on muita riskitekijöitä – ylipainoa, tupakointia ja vaikka jokin lääkitys – maksa voi kohtuukäytölläkin rasvoittua jo kuukaudessa.

Maksan rasvoittuminen

  • Rasvamaksa syntyy, kun solujen väliin kertyy rasvaa, joka haittaa maksan toimintaa.

  • Jos rasvan määrä lisääntyy paljon, solut joutuvat ikään kuin puristuksiin ja ne arpeutuvat.

  • Kun arpeutumista on riittävästi, seurauksena on maksakirroosi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?