Täydellinen annos: Tätä ruokaa voisit syödä vaikka koko loppuelämäsi – asiantuntijat kertovat valintansa - Terveys - Ilta-Sanomat

Täydellinen annos: Tätä ruokaa voisit syödä vaikka koko loppuelämäsi – asiantuntijat kertovat valintansa

Ravintoasiantuntijat kertovat, mikä olisi terveyden kannalta paras vaihtoehto koko loppuelämän ruuaksi.

7.6.2018 19:00

Jos pitäisi valita yksi ruoka, jota popsisi lopun ikää, mikä se olisi? Vastaaminen ei ole ihan helppoa. Menisikö herkullisuus terveellisyyden edelle?

Kysyimme ravitsemuksen asiantuntijoilta, mikä olisi teoreettisesti paras ateria syötäväksi koko loppuelämän ajalle. Annoksesta tulisi saada tarvittava määrä elimistölle tärkeitä ravintoaineita, ja sen pitäisi olla hyväksi terveydelle.

Kalaa tai papuja

Laillistettu ravitsemusterapeutti Katja Karppinen suosittelee pääruuaksi lautasmallin mukaan koottua kala-ateriaa.

– Siinä tulisi olla kalaa, reippaasti erivärisiä kasviksia tai juureksia, täysjyvälisäke ja 100-prosenttista kauraleipää. Lisäksi kasvirasvalevite leivälle ja salaatin joukkoon pähkinöitä ja öljyä. Ruokajuomaksi valkoinen juoma ja jälkiruoaksi marjoja, Karppinen kertoo.

– Tällaisesta lautasmallin mukaisesta ateriasta saa monipuolisen kokonaisuuden, jossa on kuituja, proteiinia, hiilihydraatteja ja rasvoja monenlaisista hyvistä lähteistä. Lisäksi ateriassa on väriä, vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita. Lautasmallin mukainen ateria on myös täysipainoinen, antaa virtaa ja auttaa jaksamaan, hän perustelee.

Ravintovalmentaja Miia Roine luottaisi keiton voimaan. Hänen mukaansa ihminen tarvitsee ruuasta tiettyjen rasva- ja aminohappojen lisäksi suojaravintoaineita, kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita sekä hiilihydraatteja.

– Kun yksi pitää valita, ottaisin palkokasvipohjaisen keiton, kuten linssisosekeiton siemenhöysteellä, Roine toteaa.

Ravinto- ja elämäntapavalmentaja Marko Kukonlehto laati kysymykseen kokonaisen ateriakokonaisuuden alkuruuasta jälkkäriin.

Lue myös:

Asiantuntijan 17 vinkkiä: nämä ovat kauppojen halvimmat terveysruuat

Huippukokki paljastaa: näin syntyy maailman paras makaronilaatikko

6 elintarviketta, joita ruokamyrkytysten asiantuntija kieltäytyy syömästä

Nainen söi kolmen viikon ajan aamupalaksi kaurapuuroa – 5 asiaa, jotka kokeilu opetti

Mitä sinä söisit, jos saisit syödä vain yhtä ja samaa ruokaa koko loppuelämäsi? Kommentoi alle!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?