Terveys

Jos selviät tästä testistä, vältät todennäköisesti niska-hartiaseudun krempat – muilla totuus on karumpi

Julkaistu:

Kuntotestit
UKK-instituutin testissä arvioidaan niska-hartianseudun asentoa, ryhtiä ja liikkuvuutta.
Kun nivelten liikkuvuus rajoittuu, ilmaantuu ongelmia. Esimerkiksi hartiaseudun ja olkanivelen liikerajoituksilla on yhteys niskan ja hartianseudun kiputiloihin.

– Runsas päivittäinen kännykän käyttö asennossa, jossa pää ”roikkuu” eteenpäin, hartiat ovat työntyneet eteen yläselkä pyöristyneenä on yksi mahdollinen syy siihen, että nuorten niska-hartia- ja olkapäävaivat ovat lisääntyneet, sanoo tutkimus- ja kehittämispäällikkö Jaana Suni UKK-instituutista.

Hartianseudun liikkuvuustesti sopii lähes kaikille. Testi suoritetaan seinää vasten kengät jalassa.
  • Katso artikkelin yllä olevalta videolta tarkemmin, miten testi tehdään!

Tulokset

• Ei liikerajoitusta: molempien käsien koko kämmenselkä on kiinni seinässä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

• Lievä liikerajoitus: vain sormenpäät koskettavat seinää.

• Voimakas liikerajoitus: yläraajat eivät lainkaan kosketa seinää.

– Jos havaitsit liikerajoitusta, kiinnitä huomiota yläselän ja kaularangan asentoon kaikissa päivittäisissä toimissasi ja etenkin istuessasi: ”ojenna yläselkää ja vie lapoja taaksepäin yhteen; pidä niska ”pitkänä”, Jaana Suni ohjeistaa.

Taukojumppa kepillä tai kuminauhalla on hyvä tapa rentouttaa hartianseudun lihaksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Joskus vasen ja oikea puoli voivat liikkua eri tavoin. Lihaskuntoharjoittelu on silloin hyvä keino tasapainottamaan tilannetta. Jotkut voivat olla myös yliliikkuvia eli nivelten liikerata on epänormaalin laaja. Se saattaa joskus aiheuttaa ongelmia, kuten kipuja. Lihasten vahvistamisesta on tässäkin tapauksessa hyötyä.

Paljastuiko testissä huono ryhti tai onko sinulla jo hartiaseudun kipuja? Katso tästä jutusta hyvät liikkeet, joilla voit päästä krempoista eroon.

Liikkuvuudesta voi lukea lisää UKK-instituutin sivuilta. Liikkuvuustesti on osa UKK-instituutin laajempaa suomalaisten kuntokartoitusta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt