Sinnikäs, karhea ihottuman tapainen läiskä silmälasien sangan alla. Läiskään ei tuntunut tepsivän mikään voide, ei perusvoide eikä kortisoni. Ihomuutos riivasi sukulaismiestä liki pari vuotta, ennen kuin terveyskeskuslääkäri hoksasi tutkituttaa asian tarkemmin. ”Ihottuma” olikin aurinkokeratoosi eli muutos ihon pintasoluissa.
Tarkemmin ottaen aurinkokeratoosi tarkoittaa ihon pintakerroksen solujen kypsymishäiriötä. Se ei ole aivan harmiton, sillä aurinkokeratoosi voi altistaa pahalaatuiselle okasolusyövälle tai Bowenin karsinoomalle.
– Selkein syy aurinkokeratoosiin on koko elämänkaaren aikana saatu auringonvalon kumulatiivinen määrä. Ultraviolettisäteily tekee soluihin vaurioita, kertoo ihotautilääkäri, lääketieteen tohtori Tomi Leivo Mehiläisestä.
”Joka päivä vastaanotolleni tulee joku aurinkokeratoosipotilas.
Myös solariumin ja UV-valohoitojen ultraviolettisäteily, tupakointi ja immuunivastetta heikentävät lääkitykset voivat lisätä aurinkokeratoosin riskiä.
Aurinkokeratoosi ei ole vain ikäihmisten vaiva. Se voi tulla vaikka 40-vuotiaalle, jos hän on viettänyt paljon aikaa esimerkiksi tropiikissa.
Kymmenisen vuotta sitten arvioitiin, että aurinkokeratoosipotilaita on Suomessa noin 100 000. Vaiva ei siis ole aivan harvinainen. Leivo arvioi, että keratoosia on tätä nykyä reippaasti enemmän. Sitä ei kuitenkaan osata tunnistaa.
– Joka päivä vastaanotolleni tulee joku aurinkokeratoosipotilas. Yhdellä ihmisellä voi olla yhdestä kymmeneen keratoosia, Leivo sanoo.
Tarkistuta ihomuutokset
– Osa aurinkokeratooseista voi parantua itsekseen, mutta osa kehittyy syöväksi, mitä ei kuitenkaan voi etukäteen tietää.
Aurinkokeratoosi on siis aina syytä hoitaa huolella. Jos ihottuman tapainen ihomuutos ei lähde viikossa kahdessa perusvoiteella tai kortisonilla, sitä on syytä näyttää lääkärille.
Tavanomaisin hoito on ihotautilääkärin tekemä jäädytys typpisuihkeella eli niin sanottu kryohoito. Se tappaa okasolut. Aurinkokeratoosia voidaan hoitaa myös erilaisilla voiteilla.
Näin tunnistat aurinkokeratoosin
Aurinkokeratoosit voivat olla monennäköisiä.
Tässä joitain tunnusmerkkejä:
Aurinkokeratoosi ilmestyy tyypillisesti kasvoihin
Se on usein tarkkarajainen, karhea, punoittava läiskä
Keratoosi voi myös olla punakka ja sileäpintainen
Koko vaihtelee muutamasta millimetristä muutamaan senttiin
Joskus keratiinin eli sarveisaineen muodostus voi olla voimakasta
Melanooma näyttää hyvin erilaiselta; se on yleensä tumma ja luomimainen tai laattamainen
Jos aurinkokeratoosin saa kerran, se voi helposti tulla uudestaan. Paras tapa ehkäistä keratoosia on se, että suojaa itsensä auringolta. Maltillinen auringossa oleiluaika, suojavoiteet ja leveälieriset hatut ovat hyviä keinoja.
Katso alla olevalta videolta, miten ihosyöpä syntyy.