Tulehduksellista suolistotautia potevat ovat alttiita Parkinsonin taudille – riski pienenee lääkityksellä

Tulehduksellisia suolistotauteja potevat sairastuvat Parkinsonin tautiin noin kolmanneksen todennäköisemmin kuin terveet samanikäiset.

Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat yleistyneet huomattavasti viime vuosina Suomessa.

17.5.2018 12:52

Kroonisten tulehduksellisten suolistotautien ja Parkinsonin taudin välillä on selvästikin jonkinlainen yhteys, tuoreet tutkimustulokset osoittavat. Tulosten perusteella tulehduksellisia suolistotauteja potevat sairastuvat Parkinsonin tautiin noin kolmanneksen todennäköisemmin kuin terveet samanikäiset.

JAMA Neurologyn julkaisemat havainnot perustuvat 144 000 suolistotautia potevan ja 720 000 terveen verrokin terveystietoihin vuosilta 2000–2016. Kroonisten tulehduksellisten suolistosairauksien pääryhmät ovat haavainen paksusuolen tulehdus ja Crohnin tauti.

Osallistujista 1 800 sairastui Parkinsonin tautiin seurantavuosien aikana, mutta tapaukset eivät jakautuneet tasaisesti. Tulehduksellista suolistotautia potevista 28 prosenttia useammat sairastuivat Parkinsonin tautiin, tulokset osoittivat. Suolistopotilaiden Parkinson-riski oli kuitenkin selvästi pienempi – jopa 78 prosenttia pienempi – potilailla, joita hoidettiin TNF-lääkkeillä. Kyseiset lääkkeet hillitsevät tulehdusta ja niitä käytetään tulehduksellisten suolistotautien lisäksi muun muassa reuman hoidossa.

Tulokset viittaavat vahvasti siihen, että Parkinsonin taudilla ja tulehduksellisella suolistotaudilla on taustalla yhteisiä mekanismeja, ja että nuo mekanismit ovat todennäköisesti tulehduksellisia. Havaintojen perusteella on myös mahdollista, että TNF-lääkkeet voisivat ehkäistä Parkinsonin taudin kehittymistä riskipotilailla, mutta tästä ei näiden tulosten pohjalta voi sanoa mitään varmaa.

Tulehdukselliset suolistotaudit ovat yleistyneet huomattavasti viime vuosina kaikkialla länsimaissa ja myös Suomessa. Meillä potilaita on noin 50 000 ja uusia tapauksia todetaan 2 000 joka vuosi.

Parkinsonin tauti on hitaasti etenevä liikehäiriösairaus, johon liittyy vapinan, yleisen liikkumisen hidastumisen ja lihasjäykkyyden lisäksi lukuisia muitakin oireita. Sairaus alkaa tavallisimmin 50–70 vuoden iässä, ja sitä sairastaa noin 16 000 suomalaista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?