Terveys

Tulehduksellista suolistotautia potevat ovat alttiita Parkinsonin taudille – riski pienenee lääkityksellä

Julkaistu:

Suolistosairaudet
Tulehduksellisia suolistotauteja potevat sairastuvat Parkinsonin tautiin noin kolmanneksen todennäköisemmin kuin terveet samanikäiset.
Kroonisten tulehduksellisten suolistotautien ja Parkinsonin taudin välillä on selvästikin jonkinlainen yhteys, tuoreet tutkimustulokset osoittavat. Tulosten perusteella tulehduksellisia suolistotauteja potevat sairastuvat Parkinsonin tautiin noin kolmanneksen todennäköisemmin kuin terveet samanikäiset.

JAMA Neurologyn julkaisemat havainnot perustuvat 144 000 suolistotautia potevan ja 720 000 terveen verrokin terveystietoihin vuosilta 2000–2016. Kroonisten tulehduksellisten suolistosairauksien pääryhmät ovat haavainen paksusuolen tulehdus ja Crohnin tauti.

Osallistujista 1 800 sairastui Parkinsonin tautiin seurantavuosien aikana, mutta tapaukset eivät jakautuneet tasaisesti. Tulehduksellista suolistotautia potevista 28 prosenttia useammat sairastuivat Parkinsonin tautiin, tulokset osoittivat. Suolistopotilaiden Parkinson-riski oli kuitenkin selvästi pienempi – jopa 78 prosenttia pienempi – potilailla, joita hoidettiin TNF-lääkkeillä. Kyseiset lääkkeet hillitsevät tulehdusta ja niitä käytetään tulehduksellisten suolistotautien lisäksi muun muassa reuman hoidossa.

Tulokset viittaavat vahvasti siihen, että Parkinsonin taudilla ja tulehduksellisella suolistotaudilla on taustalla yhteisiä mekanismeja, ja että nuo mekanismit ovat todennäköisesti tulehduksellisia. Havaintojen perusteella on myös mahdollista, että TNF-lääkkeet voisivat ehkäistä Parkinsonin taudin kehittymistä riskipotilailla, mutta tästä ei näiden tulosten pohjalta voi sanoa mitään varmaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tulehdukselliset suolistotaudit ovat yleistyneet huomattavasti viime vuosina kaikkialla länsimaissa ja myös Suomessa. Meillä potilaita on noin 50 000 ja uusia tapauksia todetaan 2 000 joka vuosi.

Parkinsonin tauti on hitaasti etenevä liikehäiriösairaus, johon liittyy vapinan, yleisen liikkumisen hidastumisen ja lihasjäykkyyden lisäksi lukuisia muitakin oireita. Sairaus alkaa tavallisimmin 50–70 vuoden iässä, ja sitä sairastaa noin 16 000 suomalaista.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kanye West hankki 73 000 eurolla albumin kanteen salakuvan Whitney Houstonin sotkuisesta kylpyhuoneesta – faneilta täystyrmäys: ”Häpeä!”

  2. 2

   Helsinkiläiseen vaatekauppaan on 30 euron pääsymaksu – ”Karsii huvisovittelijat”

  3. 3

   Liverpoolin maalivahti aneli kyynelsilmin anteeksipyyntöä faneilta – paljasti mitä pukukopissa tapahtui ottelun jälkeen

  4. 4

   Arkistolöytö paljastaa Dannyn isoisän Algot Niskan sopimuksen norjalaisten natsien kanssa – oliko Niska natsien auttaja vai huijaaja?

  5. 5

   Sipilä Ylellä: Maakuntavaalien ajankohta lykkääntyy

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Matkustaja kuvasi raitiovaununkuljettajan toimintaa ajon aikana ja kauhistui – HKL: ”Kuljettaja ei saa tehdä noin”

  2. 2

   Tähän vastattuaan Riina, 31, olisi voittanut historian suurimman Haluatko miljonääriksi? -potin – Olisitko tiennyt oikean vastauksen?

  3. 3

   Mitä kouluvuosista jäi päähän? Testaa, pääsisitkö läpi ala-asteelta

  4. 4

   Insinööri-Johannan, 26, vähäpukeiset kuvat keräävät huomiota – saa somessa kasoittain palautetta kurveistaan: ”Olen täysin luomu”

  5. 5

   Hanna Pakarinen sai esikoisensa – suloinen otos vastasyntyneestä isänsä kanssa: ”Miun elämäni miehet”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Noora ihmetteli yhtäkkiä ilmestyneitä punaisia näppylöitä – lääkäri tunnisti yleisen vaivan heti

  2. 2

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  3. 3

   Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

  4. 4

   Suvin postiluukusta kolahti tyly heippalappu: ”WC:n hanaa ei saa käyttää kello 21–08”

  5. 5

   Meghanin elämä mullistuu täysin häiden jälkeen – nämä kaikki arkiset asiat ovat häneltä nyt jatkossa kiellettyjä

  6. Näytä lisää