Terveys

Näin psykopaatin erottaa narsistista – asiantuntija latelee kylmäävän listan

Julkaistu: , Päivitetty:

Mieli
Psykopaatin ominaisuuksia ovat tunneköyhyys, muiden hyväksikäyttö ja impulsiivisuuden. Ominaista on myös pinnallinen lipevyys ja charmanttius.
Psykopatia on puhuttanut jälleen viime kuukausina. Poliisi tiedotti viime viikolla jo aiemmin kolmeen henkirikokseen syyllistyneen Michael Penttilän olevan epäiltynä murhasta. Penttilä on luokiteltu erittäin vaaralliseksi.

Suomalaisten oikeuspsykiatrien vuonna 2008 laatiman raportin mukaan Penttilän psykopaattisuuden aste on vakava. Penttilän pistemäärä psykopaattisuutta mittaavassa PCL-R-testissä (Psychopathy Checklist Revised) oli tuolloin tehdyssä testissä 34/40 pistettä. Testissä arvioidaan erilaisia luonteenpiirteitä.

Psykopaattinen luonnehäiriö on noussut julkisuuteen myös ruotsalaisen freelancetoimittaja Kim Wallin murhan kautta. Murhasta elinkautisen tuomion saanut Peter Madsen omaa mielentilatutkimuksen mukaan psykopaattisia piirteitä.

Psykopatia on yksi persoonallisuushäiriön muoto. Noin prosentilla väestöstä on psykopaattisia piirteitä, joko lievempänä tai voimakkaampana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Osa asiantuntijoista arvelee, että psykopaatteja on ympärillämme enemmän kuin ehkä tajuammekaan. Vuorovaikutuskouluttaja Thomas Erikson on kirjoittanut teoksen Psykopaatit ympärilläni – kuinka tunnistaa ja välttää manipulointi (Atena). Kirjailijan mukaan erään viimeaikaisen tutkimuksen mukaan heitä on väestötasolla jopa 2–4 prosenttia.

”Äärimmäisen vaikea hoitaa”

Psykologi- sekä lakipalveluihin erikoistuneen PsyJuridica Oy:n toimitusjohtaja ja oikeuspsykologian erityisasiantuntija Helinä Häkkänen-Nyholm sanoo, että psykopatia on vakavin luonnehäiriön muoto. Diagnoosia ei koskaan anneta alle 18-vuotiaille.

– Aikuisiän psykopatia on äärimmäisen vaikea hoitaa. Oli kyseessä mikä tahansa persoonallisuushäiriö, niin siihen on aikuisiällä hyvin hankala vaikuttaa, Häkkänen-Nyholm sanoo.

Perinnöllinen alttius yhdessä ympäristön vaikutuksen kanssa muovaa ihmiseen psykopatian piirteitä. Ei ole löydetty psykopatialle altistavaa geeniä, mutta psykopaateilta on löydetty aivotoiminnallisia tai rakenteellisia poikkeavuuksia.

Kaksoistutkimuksissa on huomattu, että esimerkiksi identtisillä kaksosilla voi olla molemmilla luonnehäiriö, vaikka nämä olisivat kasvaneet eri perheissä.

Tunne-elämän puute

Psykopatian tunnusomaisin piirre, joka erottaa sen esimerkiksi narsismista, on tunne-elämän puutteet. Psykopaattinen ihminen ei koe tunteita samalla tavalla kuin tavallinen ihminen. Tunneköyhyys kuvaa psykopaattia hyvin.

– He ovat tunnesokeita tai tunne-elämän kohdalla mustavalkoisia. Ei voi sanoa, että heille olisi omatunto kehittynyt. He eivät rakasta muita ihmisiä samalla tavalla kuin toiset. He eivät tunnista tunteita muiden ihmisten kasvonilmeistä, eivätkä osaa käsitellä tunnepitoisia sanoja, Häkkänen-Nyholm sanoo.

Tunneköyhyyden lisäksi psykopaatin ominaisuuksiin voi liittää muiden hyväksikäytön ja impulsiivisuuden. Ominaista on myös pinnallinen lipevyys ja charmanttius. Ei olekaan lainkaan poikkeuksellista, että psykopaatti antaa positiivisen ensivaikutelman.

Yleinen rikollisten keskuudessa

Vaikka psykopaattisia piirteitä omaava henkilö voi toimia yhteiskunnassa melko normaalisti, on luonnehäiriö yleinen rikollisten keskuudessa.

Noin 25 prosenttia vankiloissa olevista henkilöistä on luokiteltavissa psykopaateiksi. Häkkänen-Nyholmin mukaan psykopatia on yleisempää miehillä kuin naisilla.

– Suomalaisista henkirikosten tekijöistä noin 30 prosenttia täyttää diagnostiset kriteerit. Naisista noin 10 prosenttia ja miehistä hieman alle 30 prosenttia, Häkkänen-Nyholm sanoo.

Suomen rikoshistoria tunnistaa ainakin kaksi psykopaattia, joiden mielentilatutkimus on tullut julkiseksi. He ovat Aino Nykopp-Koski sekä Ruben Oskar Auervaara.

Kaikki psykopaatit eivät suinkaan syyllisty rikokseen. Psykopaatti voi jopa perustaa perheen. Läheisille psykopaatti ei kuitenkaan ole ihanteellinen puoliso tai vanhempi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt