Yleinen ja kivulias lonkkavaiva hoituu parhaiten liikunnalla – tulee jopa neljäsosalle elämän aikana - Terveys - Ilta-Sanomat

Yleinen ja kivulias lonkkavaiva hoituu parhaiten liikunnalla – tulee jopa neljäsosalle elämän aikana

Lonkan limapussitulehdus on yleinen ja kivulias vaiva, josta elämänsä aikana kärsii jopa 10–25 prosenttia ihmisistä.

Julkaistu: 17.5.2018 7:19

Lonkan bursiittia eli limapussitulehdusta hoidetaan usein kortikosteroidipistoksella, mutta paremman avun potilaat saisivat ohjatusta liikunnasta.

Lonkan bursiitti eli limapussitulehdus on yleinen ja kivulias vaiva, josta elämänsä aikana kärsii jopa 10–25 prosenttia ihmisistä. Usein niitä hoidetaan kortikosteroidipistoksella, mutta paremman avun potilaat saisivat ohjatusta liikunnasta ja opastuksesta.

BMJ-lehden julkaisemat tulokset perustuvat runsaan 200 lonkkabursiittipotilaan kahdeksanviikkoiseen tutkimukseen.

Osana tutkimusta potilaat satunnaistettiin kolmeen ryhmään, joista yksi sai kortikosteroidipistoksen tutkimuksen alussa, toinen oli liikunta–opastusryhmä ja kolmas verrokkiryhmä, jota vain seurattiin.

Kahdeksan viikon kuluttua – kun potilaiden oireita ja tuntemuksia kyseltiin – liikunnan ja opastuksen yhdistelmä osoittautui paremmaksi kuin kortikosteroidipistos, mutta ne kummatkin lievittivät kipuja enemmän kuin pelkkä odottaminen verrokkiryhmässä.

Selvittääkseen hoitojen pitkäaikaisvaikutuksia tutkijat seurasivat potilaita kaikkiaan 52 viikon ajan. Tuolloinkin liikunnan ja opastuksen yhdistelmä oli parempi kuin pelkkä kortikosteroidipistos, mutta myös pistoksen saaneet kokivat kipujensa edelleen lievittyneen.

Liikunta ja opastus -ryhmässä tavoite oli opettaa potilaita välttämään asentoja ja liikkeitä, jotka painavat oireita aiheuttavia jänteitä, sekä vahvistaa lihaksia ja siten vähentää oireita. Tutkijat suosittavatkin tällaisia ohjelmia lonkan bursiittien hoitoon. Fysioterapeutin ohjaamia hoitokertoja oli 14 kahdeksan viikon aikana.