Terveys

Keskosena syntyneet liikkuvat aikuisina ikätovereitaan vähemmän

Julkaistu:

Tutkimus
Keskosena syntyneet liikkuvat nuorina aikuisina selvästi täysiaikaisena syntyneitä ikätovereitaan vähemmän, käy ilmi kotimaisesta väitöstutkimuksesta.
Tutkimuksessa selvitettiin elämän varhaisvaiheen tekijöiden yhteyttä fyysiseen aktiivisuuteen ja kuntoon nuoruusiässä ja nuorena aikuisena.

Tutkimukseen sisältyneen kyselyn mukaan ennen raskausviikkoa 34 syntyneet keskoset liikkuivat 23-vuotiaina keskimäärin kolmanneksen täysiaikaisena eli vähintään 37-viikkoisena syntyneitä vähemmän. Liikunnan vähäisyyttä eivät selittäneet keskosuuteen liittyvät sairaudet, keskosuuden taustatekijät tai sosioekonomiset tekijät.

Varsinkin hyvin ennenaikaisena syntyneillä keskosilla myös testeillä mitattu lihaskunto oli heikompi kuin täysiaikaisena syntyneillä. He myös kokivat kuntonsa huonommaksi kuin täysiaikaisena syntyneet.

Aiemmissa tutkimuksissa ennenaikainen syntymä on yhdistetty suurentuneeseen sydän- ja verisuonitautiriskiin. Väittelijä Marjaana Tikanmäen mukaan kuntoliikunnasta ja lihaskunnon parantamisesta olisikin tutkimusten valossa erityisen paljon hyötyä keskosena syntyneille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lääketieteen lisensiaatti Tikanmäki väittelee Oulun yliopistosta ensi perjantaina.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt