Terveys

Tietyt lääkkeet voivat yhdessä auringon kanssa olla haitallisia – tarkista omasi

Julkaistu:

Aurinko
Jotkin lääkkeet herkistävät ihoa. Lääkkeiden teho voi myös heikentyä, jos niitä ei suojaa auringolta.
Suomessa on viime päivinä nautiskeltu kiihkeästi auringosta. Tiesitkö, että kaikki lääkkeet eivät kuitenkaan sovi yhteen auringon UV-säteilyn kanssa? Jotkin lääkeaineet voivat herkistää ihon palamiselle tai aiheuttaa iholle allergistyyppistä ihottumaa.

Tyypillisimpinä esimerkkeinä tällä listalla ovat melko yleisessä käytössä olevat tetrasykliini- ja fluorokinoloniryhmiin kuuluvat antibiootit.

– Esimerkiksi tetrasykliiniryhmään kuuluva doksisykliini muuttuu iholla UV-säteilyn vaikutuksesta ja saa aikaan niin sanottua valoihottumaa, sanoo asiakaspalvelupäällikkö Mikko Käenmäki Yliopiston Apteekista.

Valoihottuman oireita voivat olla muun muassa kutina, pienet näppylät ja punoitus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lisäksi jotkin kipulääkkeet voivat herkistää ihoa ja joissain sydän- ja verisuonisairauksiin käytettävissä lääkkeissä on ihon palamisriskiä lisääviä ainesosia. Joskus harvoin kipugeelitkin saattavat tehdä ihon herkemmäksi.

Jotkin A-vitamiinijohdannaisia sisältävät lääkkeet voivat puolestaan ohentaa ihoa ja edesauttaa kärähtämistä.

– Muillakin lääkkeillä voi olla yhteisvaikutuksia auringon kanssa, joten pakkausseloste kannattaa lukea huolella ja tarkistaa asia apteekista, Käenmäki muistuttaa.

Esimerkiksi estrogeenia sisältävät ehkäisypillerit tai hormonikorvaushoidot voivat aiheuttaa sinänsä harmittomia maksaläiskiä. Laikut, eli pigmenttihäiriöt ja maksaläiskät ovat ihon kosmeettinen vaiva, jossa ihon pintaan muodostuu ylimääräistä pigmenttiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suojaa, suojaa, suojaa

Aurinko ja kuumuus ovat vaaraksi myös lääkkeiden kunnolle. Useat lääkeaineet ovat herkkiä lämmön ja valon vaikutukselle ja ne voivat menettää tehoaan. Antibiooteista tetrasykliinit ovat sellaisia, että niiden hajoamistuotteet voivat olla jopa haitallisia.

Muutaman tunnin kestävä altistus suositusta jonkin verran kovemmalle kuumuudelle ei yleensä vie lääkeaineelta tehoa, mutta jos altistus jatkuu useita päiviä tai jopa viikkoja, ei valmisteen säilymistä muuttumattomana voida taata. Siksi pakkausselosteen säilytysolosuhteiden noudattaminen on tärkeää.

Lääkkeet on toisin sanoen aina syytä suojalta auringoilta, ja jos esimerkiksi antibioottikuuri on päällä, auringossa oleilua kannattaa itsekin välttää.

– Kotiin ei tarvitse linnoittautua, mutta iho on syytä suojata eikä rannalle kannata mennä ottamaan aurinkoa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt