Verenpaineesta huolehtiminen saattaa vähentää keskenmenoja - Terveys - Ilta-Sanomat

Verenpaineesta huolehtiminen saattaa vähentää keskenmenoja

Raskautta suunnittelevien naisten kannattaisi pitää huolta verenpaineestaan.

Raskautta suunnittelevien naisten kannattaisi pitää huolta verenpaineestaan.

Julkaistu: 15.5.2018 11:11

Esimerkiksi kasvis- ja hedelmäpainotteinen ruoka, suolan vähentäminen ja liikunta auttavat verenpaineen laskemisessa.

Raskautta suunnittelevien naisten kannattaisi pitää huolta verenpaineestaan, tuore tutkimus osoittaa. Tutkimuksen mukaan se voisi pienentää keskenmenojen vaaraa.

Vaikutus havaittiin terveillä raskautta yrittävillä naisilla, jotka olivat kokeneet jo yhden keskenmenon. Naisia oli 1 200 ja heidän verenpaineensa oli mitattu raskautta ennen sekä raskauden varhaisvaiheissa. Naisten verenpaine oli keskimäärin 112/73 mmHg eli normaalilukemissa, joten tulokset koskevat terveitä naisia.

Tulosten perusteella keskenmenon riski suureni tasaisesti mitä korkeampi naisen verenpaine oli ennen raskautta sekä raskauden aikana. Jokainen 10 mmHg:n nousu systolisessa tai diastolisessa verenpaineessa suurensi riskiä 18 prosenttia. Verenpaine ei vaikuttanut hedelmällisyyteen eikä kohtukuolemien riskiin.

Analyysissa huomioitiin naisten ikä, painoindeksi, siviilisääty, etninen tausta, tupakointi ja muita tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia seikkoja, mutta ne eivät selittäneet havaintoja. Tulokset viittaavatkin siihen, että raskautta suunnittelevien naisten olisi hyvä kiinnittää huomiota verenpaineeseensa ja tarvittaessa pyrkiä elintavoillaan myös sitä hallitsemaan. Esimerkiksi kasvis- ja hedelmäpainotteinen ruoka, suolan vähentäminen ja liikunta auttavat verenpaineen laskemisessa.

Tutkimus julkaistiin Hypertension-lehdessä.

Tuoreimmat osastosta