Kuulolaite voi hidastaa muistin heikentymistä – joka viidennellä 70-vuotiaalla on keskustelua vaikeuttava kuulovika - Terveys - Ilta-Sanomat

Kuulolaite voi hidastaa muistin heikentymistä – joka viidennellä 70-vuotiaalla on keskustelua vaikeuttava kuulovika

Kuulolaitteen ansiosta tutkimukseen osallistujien tapahtumamuisti parani ja heidän muistinsa myös heikkeni jatkossa hitaammin.

Huonokuuloisten iäkkäiden muisti saattaa heikentyä hitaammin, jos he hankkivat itselleen kuulolaitteen.­

14.5.2018 9:44

Huonokuuloisten iäkkäiden muisti saattaa heikentyä hitaammin, jos he hankkivat itselleen kuulolaitteen, tuore tutkimus osoittaa. Tutkimus julkaistiin Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä.

Kuulovaikeudet ja huonokuuloisuus on yhdistetty muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentymään aiemminkin, mutta nyt julkaistut tulokset vahvistavat näyttöä. Tutkimukseen osallistui 2 000 iäkästä, joiden muistia testattiin kahden vuoden välein vuosina 1996–2014. Osallistujat saivat kuulolaitteen neljännen ja yhdennentoista testikerran välillä.

Kuulolaitteen ansiosta osallistujien episodinen muisti eli tapahtumamuisti parani ja heidän muistinsa myös heikkeni jatkossa hitaammin, tulokset osoittivat. Tämä havaittiin senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia taustamuuttujia.

Aiemmissa tutkimuksissa huonokuuloisuus on yhdistetty muun muassa muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikkenemiseen, mutta kuulolaitetta käyttäviä tämä ei koske. Nyt julkaistut tulokset tukevat ja laajentavat näitä havaintoja. Huonokuuloisuus voi tutkimusten mukaan altistaa myös hoitovirheille tilanteissa, joissa potilas ei kuule esimerkiksi hoito-ohjeita kunnolla.

Suomessa joka viidennellä 70-vuotiaalla ja useammalla kuin joka kolmannella 80-vuotiaalla on ihmisten välistä keskustelua vaikeuttava kuulovika.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?