7 merkkiä, joista tiedät luukadon uhkaavan – ylilääkäri kertoo, milloin alkavat ”vaaran vuodet”

Julkaistu:

Osteoporoosi
Uusimmat tutkimukset osoittavat, että luustoa voi vahvistaa vielä vanhanakin.
Perinteisesti on luultu, ettei ikäihminen pystyisi vaikuttamaan luustonsa kuntoon.

Uusimmat tutkimukset osoittavat kuitenkin, että liikunnan lisääminen vahvistaa luustoa jopa yli 75-vuotiailla.

Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimuksessa seurattiin yli 10 vuoden ajan naispotilaita, joilla on lonkkaproteesi.

Luun kunnolla on hyvin ratkaiseva merkitys siihen, ettei proteesin viereen tule murtumaa. Luukatoa kehittyi niille naisille, joilla liikuntakyky heikkeni.

– Leikkauksella saatu hyöty menetetään, jos lihaskunto huononee ja liikuntakyky laskee, toteaa tutkimusryhmää johtanut Turun yliopiston ortopedian ja traumatologian professori ja TYKS:in ylilääkärin Hannu Aro.

”Silloin alkavat vaaran vuodet”

Hänen mukaansa ikääntymiseen liittyy valitettavan usein liikuntaharrastusten vähentyminen: iän karttuessa ei enää jakseta liikkua riittävästi.

Aro kertoo osteoporoosin, eli luukadon olevan hyvin yleistä ikääntyvässä väestössä, niin naisilla kuin miehilläkin. Murtumien vaara kasvaa 70–75 ikävuoden jälkeen.

– Silloin alkavat vaaran vuodet. Lonkkamurtumapotilaiden keski-ikä on 80 vuotta, Aro toteaa ja suosittelee luukadon ehkäisyyn kohtuullista liikuntaa 2–4 tuntia viikossa.

Pelkkä kävelykin on hyödyksi

Aron mukaan jo pelkkä kävelykin auttaa pitämään luuston kunnossa. Sama liikuntasuositus sopii kaikenikäisille, myös yli 70-vuotiaille.

– Kävelynopeus on yksinkertainen ja hyvä mittari: luonnollisen kävelynopeuden tulisi olla yli yksi metri sekunnissa, Aro ohjeistaa.

Liikunta on Aron mukaan kaikkein tärkein tapa ehkäistä osteoporoosia. Liikkumattomuuden lisäksi luuston pahimpia vihollisia ovat tupakointi, alkoholi, ylipaino, huono ravinto ja huono geeniperimä.

7 tapaa ehkäistä luukatoa

 1. Harrasta mitä tahansa liikuntaa vähintään 2–4 tuntia viikossa. Hyviä lajeja ovat kävely sekä lihaskuntoharjoittelu kuntosalilla. 10 minuutin reipas kävely kolme kertaa päivässä toimii, ja askelmittari on hyvä motivaattori!
 2. Pidä itsesi normaalipainoisena. Ylipaino haittaa liikkumista, mikä altistaa luukadolle sekä monille muille vakaville sairauksille.
 3. Lopeta tupakointi. Tupakka on luuston pahimpia vihollisia, ja tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina, olit minkä ikäinen tahansa. Tupakoinnin lopettamisesta on hyötyä, vaikka sinulla jo olisi todettu osteoporoosi.
 4. Vähennä alkoholin käyttöä, sillä myös alkoholi haurastuttaa luustoa. Lisäksi kompurointi humalassa voi lisätä luunmurtumien riskiä.
 5. Syö terveellisesti ja monipuolisesti. Huolehdi riittävästä proteiinin ja D-vitamiinin saannista. D-vitamiini ja proteiini hidastuttavat luuston haurastumista. Välimeren ruokavalio toimii parhaiten.
 6. Estrogeenin on todettu olevan maailman paras luulääke. Hormonikorvaushoito voi tulla uudestaan suosioon menopaussi-iässä.
 7. Vältä kaatuilemista ja kompurointia. Liikuntaa ei tosin kannata jättää väliin esimerkiksi liukkaalla kelillä, sillä kuntosalilla harjoittelu onnistuu aina. Kun lihaksistosi on hyvässä kunnossa, pysyt pystyssä vaikeammissakin olosuhteissa.

Luukato uhkaa, jos...

 1. ...loikoilet enimmäkseen sohvalla, istut tietokoneen ääressä etkä harrasta lainkaan liikuntaa.
 2. ...tupakoit.
 3. ...syöt epäterveellisesti, juot makeita limsoja ja muita juomia, syöt karkkeja, hampurilaisia, rasvaisia herkkuja, pullaa, vaaleaa leipää.
 4. ...et välitä kasvavasta elopainostasi tai vyötärösi mitasta.
 5. ...et reagoi ennenaikaiseen menopaussiin ja päätät elää luomuna ilman hormonikorvaushoitoa.
 6. ...nautit alkoholia useita annoksia viikossa, ja sinulle sattuu ja tapahtuu.
 7. ...olet hentorakenteinen nainen. Hento ruumiinrakenne kielii huonoista luugeeneistä.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt