Juotko tarpeeksi vettä? Selvitä yksinkertaisella testillä

Nipistä ihoasi ja tarkkaile, miten se reagoi.

8.5.2018 13:14

Veden juominen kannattaa, siitä ei pääse mihinkään. Mutta mistä voisi päätellä, milloin kropassa on riittävästi nestettä?

Independent-lehti vinkkaa kätevästä kikasta: voit saada osviittaa asiasta ihosi avulla. Nipistä ihoasi peukalon ja etusormen väliin ja pidä kiinni muutama sekunti. Kun päästät irti, ihon pitäisi sujahtaa sujuvasti takaisin. Jos se ei niin tee, saattaa olla, että tarvitset lisää nestettä. Niin sanottu nestejännitys kertoo ihon kimmoisuudesta.

Liikunta ja kuumuus lisäävät vedentarvetta, mutta normaalioloissa aikuinen tarvitsee noin 1–1,5 litraa vettä päivässä. Niukka nesteytys voi aiheuttaa muun muassa päänsärkyä, huimausta ja uupumusta.

Liikaa vettä ei silti kannata kitata. Liika vedensaanti voi aiheuttaa jopa hengenvaarallisen vesimyrkytyksen. Kun veri laimenee liikaa ja elektrolyyttitasapainot painuvat vaarallisen alas, aivojen toiminta häiriintyy.

Tarkkaile myös pissaa

Pissalla käyminen on toinen hyvä indikaattori sille, saatko tarpeeksi vettä. Keskimäärin pitäisi pissattaa neljästi päivässä ja virtsan pitäisi olla vaaleankeltaista. Tummemmat sävyt viittaavat siihen, että et saa tarpeeksi nestettä.

On myös kehitetty laskukaava, jonka avulla voi päätellä, kuinka paljon päivässä olisi hyvä juoda.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?