Eturauhassyövän diagnosointi on muuttumassa – magneettikuvaus löytää paremmin juuri ne syövät, jotka vaativat hoitoa

Kun ylidiagnostiikka vähenee, potilaille ei tule turhaa ahdistusta, sanoo urologian professori.

Jopa puolet eturauhassyövistä on turhia löydöksiä, sanoo urologian professori.

5.5.2018 8:28

Eturauhassyöpä aiheuttaa keuhkosyövän jälkeen eniten syöpäkuolemia, mutta siitä huolimatta jopa puolet eturauhassyövistä on turhia löydöksiä, sanoo urologian professori Antti Rannikko HYKS Vatsakeskuksesta.

– Ongelma on, että potilaan korviin sana syöpä kuulostaa kuolemantuomiolta. Eturauhassyövässä asia ei ole lainkaan näin, vaan syövät ovat hyvin erilaisia, Rannikko sanoo.

”Turhilla” löydöksillä hän tarkoittaa sitä, että PSA-verikokeella löydetään paljon sellaisia merkityksettömän pieniä syöpiä ja syövän esiasteita, joita aikoinaan ei olisi koskaan todettu, sillä ne eivät miehen elinaikana olisi ehtineet aiheuttaa minkäänlaisia haittoja.

– Vaikka potilaalla olisi ollut tällainen kiltti eturauhassyöpä, hän olisi kuollut siitä onnellisen tietämättömänä sydäninfarktiin 85-vuotiaana.

”Ylidiagnostiikka on iso ongelma”

Diagnostiikassa on nyt tapahtumassa suuria muutoksia. Kansainvälisen Precision-tutkimuksen tuoreiden tulosten mukaan eturauhassyöpä olisi nykyistä paremmin tunnistettavissa, jos sitä hälyttävän PSA-näytteen jälkeen tutkittaisiin magneettikuvauksen avulla eikä ultraäänellä, kuten tähän saakka on tehty.

Arvostetussa New England Journal of Medicine -lehdessä maaliskuussa julkaistuun laajaan tutkimukseen osallistui eri puolilta maailmaa 500 miestä, joilla epäiltiin eturauhassyöpää. Antti Rannikko oli tutkimuksen toinen pääkirjoittaja, ja hänen rekrytoiminaan mukana oli 74 HUS:n potilasta.

Rannikko on ollut jo pitkään kiinnostunut magneettikuvauksen mahdollisuuksista eturauhassyövän hoidossa.

– Ylidiagnostiikka on iso ongelma, johon olen yrittänyt puuttua. Kilttejä eturauhassyöpiä pitäisi vain seurata eikä hoitaa leikkauksella tai sädehoidolla, joihin liittyy paljon haittoja.

”Potilaille ei tule turhaa ahdistusta”

Kun eturauhassyöpää epäillään, perinteisesti koepalat on otettu ultraääniohjauksessa. Ultraäänellä ei kuitenkaan voida havaita pienimpiä syöpäpesäkkeitä, mikä tekee koepalan ottamisesta tutkijoiden mukaan ikään kuin hakuammuntaa.

– Tällöin merkitykselliset, hoitoa vaativat syöpäpesäkkeet eivät välttämättä satu seulaan ja jäävät löytymättä.

Magneettikuvantamisen tarkkuus on viime vuosina kehittynyt huomattavasti, minkä vuoksi nyt oli mahdollista verrata sitä perinteisiin koepalatutkimuksiin.

Precision-tutkimuksen tulos oli, että magneettikuvaus paitsi oli parempi syöpien löytämisessä, myös jätti toteamatta sellaiset kasvaimet, jotka eivät vaadi hoitoa.

– Magneettikuvauksen etu näyttäisi olevan se, että se ei näitä kilttejä kasvaimia oikein näytä. Se näyttää enemmän juuri niitä äkäisiä syöpiä, jotka oikeasti saattavat levitä ja tappaa ihmisen.

Kun ”turhia” syöpiä ei löydy, ylidiagnostiikka vähenee.

– Silloin myöskään potilaille ei tule turhaa ahdistusta, eikä lääkäreille houkutusta aloittaa turhia hoitoja.

Tutkimuksessa magneettikuvaus osoittautui niin paljon tarkemmaksi menetelmäksi, että sen ansiosta lähes kolmannes miehistä, joilla PSA-verikokeen perusteella epäiltiin syöpää, vältti koepalan ottamisen kokonaan, sillä heidän eturauhasistaan ei löytynyt syöpään viittaavia muutoksia.

– Magneettikuvauksessa potilas pötköttää putkessa, eikä se satu ollenkaan. Kuvauksen jälkeen tiedämme, onko siellä jotakin sen väärtiä, että kannattaa ottaa neulanäytteet.

– Jos näytteet otetaan, ne saadaan otettua kohdennetusti vain ja ainoastaan oikeasta paikasta. Saman tien saamme myös levinneisyydestä tietoa.

Diagnostiikka on jo osittain muuttunut

Tutkimustulos yllätti jopa tutkijan itsensä.

– Kyllä me sitä oikeastaan pidimme yllättävänkin hyvänä. Lähtökohtaisesti ajattelimme, ettei uusi menetelmä olisi ainakaan vanhaa huonompi, Rannikko sanoo.

Tutkimus on huippuhetki myös Rannikon omalla uralla.

– Harvoin kliinikkotutkija pääsee mukaan tutkimukseen, jonka tulos muuttaa kliinistä hoitokäytäntöä näin merkittävästi.

Mikään tutkimustulos ei kuitenkaan muuta käytäntöjä yhdessä yössä. Rannikko sanoo, että jokainen hoitoyksikkö luo omat tapansa toimia, ja se vie aikaa.

– Iso haaste tulee olemaan laatustandardien luominen ja röntgenlääkärien osaamisen varmistaminen.

Euroopan urologiyhdistyksen Käypä hoito -suosituksia päivitetään tiheämmin kuin suomalaissuosituksia.

– Todennäköisesti vuoden sisällä eurooppalaisiin suosituksiin tulee maininta, että magneettikuvaus on ensisijainen suositus.

HUS:ssa diagnostiikka on jo osittain muuttunut. Kolmen vuoden ajan käytössä on ollut niin kutsuttu fuusiobiopsia, joka yhdistää magneetti- ja ultraäänikuvaukset.

– Fuusiobiopsia tulee olemaan meillä rutiinikäytäntö, ellei potilaalla ole estettä magneettikuvaukselle. Sellainen on esimerkiksi molemminpuolinen lonkkaproteesi.

”Sairastuminen huolestuttaa puolisoa yhtä paljon kuin potilasta”

Eturauhassyövästä on tehty myös tuore väitöstutkimus, jossa tarkasteltiin syöpään sairastuneiden miesten ja heidän puolisoidensa terveyteen liittyvää elämänlaatua.

Väitöskirjatutkija Eeva Harju Tampereen yliopistosta selvitti asiaa kyselyllä sekä diagnoosihetkellä että puolen vuoden kuluttua diagnoosista.

– Päätoteamus oli, että potilaiden ja heidän puolisoidensa elämänlaatu oli keskimäärin erittäin hyvä molemmissa mittauskohdissa. Puolen vuoden aikana ei tapahtunut kovinkaan suuria muutoksia paljon, hän kertoo.

Eturauhassyövän hoidon haittavaikutuksista suurin osa liittyy seksuaalisuuteen. Tämä oli yksi syy, jonka vuoksi Harju halusi tutkia myös puolisoiden kokemuksia.

– Oli ehkä jopa hivenen yllättävää, ettei parisuhteessa tai elämänlaadussa tullut isoja notkahduksia. Toki jos on ollut yhdessä 30 vuotta – tai jotkut jopa 60 vuotta – onhan siinä ehtinyt tapahtua elämän aikana paljon muutakin kuin se, että mies sairastuu eturauhassyöpään.

Harjun tutkimuksen perusteella puolisoiden ottaminen mukaan hoitoon on tärkeää.

– Sairastuminen huolestuttaa puolisoa varmasti yhtä paljon kuin potilasta.

Puoliso on myös sairastuneelle voimavara.

– Käytännössä tutkimustulosta voisi soveltaa niin, että puolisokin pyydetään mukaan vastaanotolle ja otetaan mukaan hoitoon koko prosessin ajan.

Näin potilas tutkitaan

  • Eturauhassyöpä on pääasiassa iäkkäiden, yli 70-vuotiaiden miesten tauti. Virtsaamisvaivat voivat olla yksi eturauhasen syövän oire.

  • Epäiltäessä eturauhassyöpää potilas tutkitaan perusteellisesti. Lääkäri tunnustelee eturauhasta peräaukon kautta, ja laboratoriokokeista tärkein on veren PSA-arvo.

  • Jos lääkäri havaitsee tunnustelemalla jotain normaalista poikkeavaa tai PSA-arvot antavat aihetta huoleen, eturauhasesta otetaan neulalla biopsia eli koepala. Precision-tutkimuksen perusteella ennen koepalan ottamista suositellaan tehtäväksi eturauhasen magneettitutkimus.

  • Patologi tutkii koepalan mikroskoopissa, jolloin saadaan selville, onko kyseessä syöpä.

Lähde: Syöpäjärjestöt, professori Antti Rannikko

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?