Kasviksia lautaselle! Laaja tutkimuskooste vahvistaa, että ravintokuitujen runsas saanti pienentää useiden sairauksien riskiä - Terveys - Ilta-Sanomat

Kasviksia lautaselle! Laaja tutkimuskooste vahvistaa, että ravintokuitujen runsas saanti pienentää useiden sairauksien riskiä

Runsas ravintokuitujen saanti pienentää ainakin riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, sepelvaltimotautiin sekä haima- ja mahasyöpään.

Valtaosa ravintokuidusta saadaan viljoista sekä hedelmistä ja vihanneksista.­

27.4.2018 12:46

Runsaasti kuituja ravinnostaan saavat säästyvät monilta sairauksilta muita todennäköisemmin, tuore katsaustutkimus osoittaa. Tulokset vahvistavat näyttöä ravintokuitujen terveellisyydestä.

Tutkimuksessa koottiin yhteen ravintokuidun terveysvaikutuksia käsitelleitä katsaustutkimuksia ja meta-analyysejä, jotka yhteensä kattoivat lähes 300 tutkimuksen aineistot.

Analyysin perusteella runsas ravintokuitujen saanti pienentää ainakin riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, sepelvaltimotautiin sekä haima- ja mahasyöpään. Myös riski menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin sekä kokonaiskuolleisuus olivat pienempiä kuituja paljon saavilla.

Valtaosa ravintokuidusta saadaan viljoista sekä hedelmistä ja vihanneksista. Hedelmät ja kasvikset ovat muutenkin terveellistä ruokaa, joten vaikka kuitujen terveellisyydestä on paljon näyttöä, osa kuituun liitetyistä hyödyistä voi selittyä kasvisten ja hedelmien muilla terveyshyödyillä.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?