Antin silmävaiva olikin aivokasvain – oudoille oireille löytyi selitys optikolla - Terveys - Ilta-Sanomat

Antin silmävaiva olikin aivokasvain – oudoille oireille löytyi selitys optikolla

Julkaistu: 2.5.2018 19:00

”Turha on vähästä valittaa”, sanoo Antti.

– Isillä on pää pipi ja hassu hattu, 3-vuotias Mila on tietänyt kertoa.

Sama tyttö on yksi syy siihen, että isi eli Antti Sartovuo, 38, on jaksanut kahlata läpi aikamoisen episodin. Marraskuussa Antin aivokalvosta poistettiin useiden senttien kokoinen kasvain, meningeooma, joka on onneksi hyvälaatuinen. Operaation jälkeen leikkauskohta turpoili kudosnesteestä ja Antti joutui pitämään päässään kiristyssidettä, ”hassua hattua”.

– Uskomatonta, että kallostani on ollut pala poissa, mutta olen töissä ja hengissä, sanoo Antti nyt, vain puolisen vuotta leikkauksen jälkeen.

Toipuminen on ollut varsin nopeaa. Jokseenkin ihmeellistä on sekin, miten kasvaimen juurille päästiin – se alkoi optikon vastaanotolla.

Antti Sartovuo on selättänyt sekä leukemian että aivokasvaimen.

  • Läheisten lisäksi Antti on kiitollinen myös optikolleen. Katso haastattelu artikkelin yläpuolella olevalta videolta.

Outo kuva herätti optikon huolen

Viime vuoden toukokuussa Antille alkoi ilmaantua outoja oireita. Hän kärsi välillä kovista päänsäryistä, mutta ei osannut yhdistää niitä mihinkään sen vakavampaan.

– Heinäkuun lopussa olimme perheen kanssa Puuhamaassa ja seuraavana aamuna oloni oli niin huono, että tuli oksennus. Kävin Peijaksen sairaalan päivystyksessä, mutta he kehottivat terveyskeskukseen. Asia jäi, kun olo helpottui.

Hämärtynyt näkö sai lopulta Antin hakeutumaan näöntarkastukseen.

– Menin optikolle, koska näkö oli alkanut vähän sumentua oikeassa silmässä. Siinä oli kuin kelmu, joka oli rytyssä. Ajattelin, että onko tässä ikänäköä vai mitä.

Kun Antti sai optikko Laura Lappalaisen ohjeesta ajan silmälääkärille, alkoikin tapahtua. Tutkimusten jälkeen selvisi, että hänen vasemmassa aivolohkossaan oli liki välitöntä leikkaushoitoa vaativa kasvain. Uutisten jälkeen Antin ajatukset olivat tyhjät.

– Kai se oli jonkinlainen shokki sekä minulle että perheelle.

Kasvain oli mitaltaan seitsemän kertaa kuusi senttiä.

Tältä Antin aivoissa näytti ennen leikkausta. Kasvain painoi näköhermoa.

Silmänpohjakuva voi kertoa sairauksista

Hyvin poikkeavat löydökset optikon ottamissa silmänpohjakuvissa ovat Laura Lappalaisen mukaan onneksi harvinaisempia.

– Antin kuvissa molempien silmien näköhermonpäät olivat poikkeavan näköiset, minkä vuoksi ohjasin hänet varaamaan kiireellisesti ajan silmälääkärille. Lisäksi Antti kertoi kärsineensä päänsärystä jo useamman kuukauden ajan, Lappalainen kertoo.

Optikot eivät tee diagnooseja vaan ohjaavat poikkeavat tapaukset aina eteenpäin silmälääkärin vastaanotolle.

– Silmänpohjakuvat herättivät huoleni ja siksi soitinkin Antille muutaman päivän kuluttua, varmistaakseni vielä, että hän on varannut ajan silmälääkärille.

Silmänpohjakuvaus on hyvä tapa seuloa silmien terveydentilaa, mutta silmälääkärin tutkimus on aina laajempi.

– Silmänpohjakuvauksen avulla on mahdollista havaita merkkejä osasta yleissairauksista, kuten diabeteksesta tai korkeasta verenpaineesta. Silmäsairauksista esimerkiksi glaukooma ja silmänpohjan ikärappeuma voivat aiheuttaa näköhäiriöitä, Lappalainen sanoo.

Leikkauspöydälle

Viime marraskuussa Antti pääsi leikkauspöydälle. Operaatio sujui hyvin. Kasvain poistettiin kokonaan ja sen uusiutuminen on epätodennäköistä.

– Kasvain oli kuulemma ollut päässäni 5, 10 tai 15 vuotta. Se on todennäköisesti johtunut siitä, että sairastin lapsena leukemian. Sain silloin sädehoitoa keskushermoston ja aivojen alueelle.

Antti parantui leukemiasta täysin.

– Sen jälkeen olen saanut elää 35 vuotta tervettä elämää ja toivon, että saan ainakin saman verran lisää.

Terveellä tiellä Antti näyttää olevan.

– Leikkauksen jälkeen kotona tuntui muutamia päiviä hiukan oudolta. Makuaisti oli vähän aikaa poissa ja kehon oikea puoli tuntui vähän oudolta. Koska olen oikeakätinen, tein kaiken aluksi vain vasemmalla. Jätin kuulemma kaappeja auki ja jätin hanoja valumaan. Pian olin kuitenkin aika lailla normaali.

Perheen merkitys toipumisessa on ollut suuri.

– Etenkin vaimon ja sisarusten tuki on ollut iso osa jaksamisessa ja selviytymisessä. Isän rooli oli toimia niin sanotusti hovikuskina päivittäisten asioiden hoitamisessa.

Helmikuussa Antti palasi töihin ja tekee kohta jo täyttä työviikkoa rakennustyömaalla.

– Parasta terapiaa ovat työssäkäynti ja 3-vuotias tytär. On hyvä, että ei ole liikaa aikaa ajatella.

Koettelemus jätti jäljen Antin maailmankatsomukseen.

– Arvostan niitä pienempiäkin asioita, turha on vähästä valittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?