Tällainen on Aviciita piinannut vakava sairaus – voi iskeä jo rankasta kertajuomisesta

Haimatulehduksen tyypillinen syy on liiallinen alkoholinkäyttö.

23.4.2018 19:00

Viime päivät mediassa on kirjoitettu runsain mitoin musiikkimaailman DJ-tähden Aviciin elämän katkeamisesta vain 28-vuotiaana. DJ oli kärsinyt lukuisista terveysongelmista.

Vuonna 2012 Avicii joutui sairaalaan haimatulehduksen takia, mutta jatkoi silti kiertuettaan, vaikka pystyi hädin tuskin kävelemään tai syömään kovien kipujen takia. Sairauskierre jatkui ja seuraavaksi tähdeltä poistettiin puhjenneet umpilisäke ja sappirakko. Voimakkaat reseptilääkkeet astuivat kuvioihin.

Alkoholi hiipi Aviciin elämään, kun hän huomasi esiintymisen olevan helpompaa muutaman drinkin jälkeen.

– Olin aika jäykkä ilman drinkkiä, joten löysin taikakeinon. Se auttoi minua vetämään läpi show’t uupumatta aivan täysin, hän kertoo dokumentissa.

Haimatulehdus tulee yleensä joko sappikivistä tai liiallisesta alkoholinkäytöstä.

– Haimatulehdus voi tulla rankastakin kertajuomisesta, vaikka henkilö ei normaalisti joisi kovin paljon. Yleensä siihen kuitenkin vaaditaan toistuvaa ja pidempiaikaista juomista, sanoo A-klinikan johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki.

Tulehdus tuhoaa haimaa ja aiheuttaa sen myötä haittoja esimerkiksi ruoansulatusjärjestelmän toiminnalle. Tulehduksen iskettyä alkoholin pitäisi olla kokonaan nauttimatta.

Jos tulehduksen on saanut kerran, riski saada se uudestaan on kasvanut.

 Olen kirjoittanut alle kolmekymppisiä alkoholin aiheuttamien vaurioiden takia eläkkeelle.

Kohtalokasta

Haimatulehduksen keskeinen oire on armoton, vannemainen kipu. Tulehdus saattaa koitua myös kuolemaksi.

– Haimatulehdus voi olla tappava. Harvemmin siihen kuitenkin akuutisti kuolee, mutta muutaman viikon tehohoidonkin jälkeen voi menehtyä, jos haima menee kuolioon.

Haima ei suoraan liity alkoholin polttamiseen elimistössä, mutta kärsii sen liikakäytöstä. Myös esimerkiksi osa lääkkeistä haittaa haiman toimintaa. Alkoholin ja sen vaikutusta vahvistavien lääkkeiden yhteisvaikutukset voivat olla kohtalokkaat.

– Olen kirjoittanut alle kolmekymppisiä alkoholin aiheuttamien vaurioiden takia eläkkeelle, Simojoki sanoo.

Stressi, kuluttava elämä ja päihteet voivat viedä nuoria ihmisiä myös hautaan.

Aviciin kuolinsyy ei ole tiedossa tai sitä ei ole kerrottu julkisuuteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?