Miehet saavat useammin ihosyövän vasemmalle puolelle kehoa – rekkakuskin hurja kuva todistaa, miksi - Terveys - Ilta-Sanomat

Miehet saavat useammin ihosyövän vasemmalle puolelle kehoa – rekkakuskin hurja kuva todistaa, miksi

Kuskit huomio!

12.4.2018 13:47

Amerikkalaistutkimuksen mukaan valtaosa melanoomista esiintyy ihmiskehon vasemmalla puolella ja siihen on olemassa varsin järkeenkäypä syy.

Tutkijat uskovat, että varsinkin vasemman käsivarren ja saman puolen kasvojen melanoomat saavat osittain alkunsa ratin takana. Auton ikkunalasin tiedetään suojaavan tehokkaasti UVB-säteiltä, mutta niin ikään iholle haitallisista UVA-säteistä se päästää läpi jopa 63 prosenttia.

Auringonvalolle altistuminen vahvistuu entisestään, jos ikkuna on rullattuna osittain tai kokonaan alas.

Asiasta uutisoi muun muassa amerikkalainen ihosyöpäjärjestö Skin Cancer Foundation.

Tutkimuksessa selvisi myös, että vasemmanpuoleinen ihosyöpä iskee todennäköisemmin mieheen kuin naiseen. Syy selittynee sillä, että ainakin Yhdysvaltojen vanhemman väestön keskuudessa nainen istuu miestä useammin apukuskin paikalla. Myös valtaosa ammattikuljettajista on yhä miehiä.

Eräs 69-vuotias rekkakuski onkin elävä esimerkki siitä, miten auringonvalo voi vaikuttaa ammattikuljettajan kasvojen ihoon. Kuskin vasen poski on altistunut 25 vuoden ajan auton ikkunan läpi paistavalle auringolle, oikea puoli on pysynyt varjossa.

– Teoriassa tämä on täysin mahdollista, vaikka en ole koskaan vastaanotollani tavannut potilasta, jolla olisi näin voimakas valovaurio ainoastaan toisella puolella kasvoja, kertoi Turun yliopistollisen keskussairaalan Ihoklinikan vastuualuejohtaja Leena Koulu Helsingin Sanomille.

Amerikkalaisen rekkakuskin kuvasta uutisoi muun muassa Independent. Alun perin kuvan julkaisi yhdysvaltalainen lääketieteen julkaisu The New England Journal of Medicine vuonna 2012.

Suojaudu oikein!

  • Peittävä vaatetus antaa parhaan UV-suojan.

  • Suosi tiiviitä ja värillisiä kankaita, sillä ohuet ja vaaleat kankaat läpäisevät säteilyä helpommin.

  • Läpinäkyvä tai pitsimäinen kangas ei suojaa UV-säteilyltä juuri ollenkaan.

  • Hyvä hattu suojaa kasvot, kaulan ja korvat.

  • Käytä aurinkovoidetta. Herkkäihoisten kannattaa suosia suuria suojakertoimia.

  • Aurinkovoiteen suojaan vaikuttaa kertoimen lisäksi iholle levitettävän voiteen määrä.

  • Aurinkosuojavoide kannattaa levittää iholle hyvissä ajoin ennen aurinkoon menoa ja muistaa lisätä auringossa oleskelun jatkuessa.

  • Suojaa silmät aurinkolaseilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?