Nukutko pimeässä makuuhuoneessa? Valoisa huone voi tutkijoiden mukaan altistaa masennusoireille - Terveys - Ilta-Sanomat

Nukutko pimeässä makuuhuoneessa? Valoisa huone voi tutkijoiden mukaan altistaa masennusoireille

Masennusriski oli suurin osallistujilla, joiden makuuhuoneessa oli öisin yli 5 luksin valaistus.

Valoisassa huoneessa nukkuvien sairastumisriski oli noin kaksinkertainen verrattuna pimeässä huoneessa nukkuviin.

11.4.2018 12:15

Liian valoisassa huoneessa nukkuvat iäkkäät saattavat sairastua masennukseen muita todennäköisemmin, tuore japanilaistutkimus osoittaa. Samansuuntaisia havaintoja on tehty aiemminkin.

Japanilaisten tutkimukseen osallistui 863 keskimäärin 72-vuotiasta kotonaan asuvaa miestä ja naista. Tutkimuksen alkaessa heillä ei ollut masennusta, mutta kahden vuoden seurannan aikana 73 alkoi potea masennusta.

Kun tutkijat mittasivat osallistujien makuuhuoneiden valotasot, he havaitsivat masennusriskin suurimmaksi osallistujilla, joiden makuuhuoneessa oli öisin yli 5 luksin valaistus. Verrattuna pimeässä huoneessa nukkuviin heidän sairastumisriskinsä oli noin kaksinkertainen. Viisi luksia voi huoneen koosta riippuen tarkoittaa esimerkiksi yhtä heikkotehoista lamppua. Täysikuu on noin 0,25 luksia.

Jos japanilaisten tulokset pitävät paikkansa ja yhteys todella johtuu makuuhuoneen valoisuudesta, ainakaan iäkkäiden ei kannattaisi pitää yövaloa päällä nukkuessaan. Tulokset pitää kuitenkin varmistaa lisätutkimuksissa.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?