Tutkimus: Lintujen katselu tekee hyvää mielenterveydelle – onnellisuustutkija: ”Ihmiselle tulee pehmeitä, hyviä tunteita” - Terveys - Ilta-Sanomat

Tutkimus: Lintujen katselu tekee hyvää mielenterveydelle – onnellisuustutkija: ”Ihmiselle tulee pehmeitä, hyviä tunteita”

Brittiläistutkimuksen mukaan päivän aikana nähtyjen lintujen määrä lievensi masennusta, stressiä ja ahdistusta. Suomalainen psykologian emeritusprofessori pitää tutkimustulosta uskottavana.

2.4.2018 6:11

Ihmiset, jotka asuvat luonnonläheisillä alueilla, joilla on paljon lintuja, puita ja pensaita, eivät kärsi yhtä paljon masennuksesta, ahdistuksesta ja stressistä kuin muut. Asia selviää brittiläisestä tutkimuksesta, jonka Exeterin ja Queenslandin yliopistot toteuttivat yhdessä brittiläisen lintutieteen säätiön kanssa vuosi sitten.

Tutkimukseen osallistui satoja eri-ikäisiä ihmisiä erilaisista sosiaalisista ja kulttuurisista taustoista. Tutkimuksessa havaittiin, että kun ihmiset ulkoilivat vähemmän, he tunsivat olonsa aiempaa ahdistuneemmiksi tai masentuneemmiksi.

Pitkällisten tutkimusten jälkeen tutkijat huomasivat, että pienempi masentuneisuus, ahdistus ja stressi liittyivät ihmisten päivän aikana näkemien lintujen määrään. Tutkimuksessa oli mukana mustarastaita, sinitiaisia, punarintoja ja variksia. Lintujen lajilla ei ollut kuitenkaan vaikutusta mielenterveyteen, vaan sillä, kuinka monta lintua ihmiset näkivät päivän aikana ikkunastaan, pihallaan tai naapurustossaan.

Psykologian emeritusprofessori, onnellisuustutkija Markku Ojanen pitää tutkimustulosta uskottavana. Hänen mielestään brittiläistutkimusta voi hyvin soveltaa Suomen oloihin.

– Tämä on minullekin uutta, mutta kyllä linnuista on helppo löytää jotain sellaista, mikä voi kohottaa mielialaa. Linnuissa on jotain jännittävää ja salaperäistä, Ojanen pohtii.

Linnut tekevät kaupungeista terveempiä ja onnellisempia

Aikaisemmissa tutkimuksissa on todettu, että lintujen katselu rentouttaa ja saa ihmiset kokemaan läheisempää yhteyttä luontoon.

– Linnut kodin lähellä ja luonnossa ylipäätään, lupaavat paljon ennaltaehkäisevän terveydenhuollon kannalta. Ne tekevät kaupungeista terveempiä ja onnellisempia paikkoja elää, tutkimusta johtanut tohtori Daniel Cox sanoo Exeterin yliopiston tiedotteessa.

Ojasen mukaan linnut symbolisoivat ihmisille vapautta ja kaukokaipuuta.

– Linnut ovat kauniita. Onko korppikotkakaan ruma? Useimmiten linnut ovat pieniä, hellyttäviä ja pehmeitä. Ihmiselle tulee pehmeitä, hyviä tunteita, kun hän näkee pienen linnun ikkunalaudalla, Ojanen huomauttaa.

Myös linnunlaulu tuottaa professorin mukaan hyvää mieltä.

– Minun on helppo löytää asioita, jotka hyvinkin voivat vahvistaa tutkimuksen ideaa. Olisi se kumma, jos siitä ei ainakin hetkellistä mielihyvää tulisi, kun lintuja katselee. Luonto on rauhoittava paikka kaupunkilaisillekin ja mitä luonto olisi ilman lintuja?, Ojanen kysyy.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?