Uusi pikatesti tunnistaa borrelioosin nopeasti - Terveys - Ilta-Sanomat

Uusi pikatesti tunnistaa borrelioosin nopeasti

Uuden testin avulla borrelioosipotilaiden antibioottihoito voidaan aloittaa nopeasti, mikä vähentää ikäviä jälkioireita.

Punkki on ikävä vieras iholla.

29.3.2018 13:27

Suomessa on kehitetty uusi pikatesti puutiaisten aiheuttaman borrelioosin tunnistamiseen. Testin avulla borrelioosipotilaiden antibioottihoito voidaan aloittaa nopeasti, mikä vähentää tautiin liittyviä jälkioireita, kerrotaan Turun yliopistosta. Samalla vältytään tarpeettomilta antibioottihoidoilta.

Keskushermoston borreliainfektio diagnosoidaan infektioon viittaavien oireiden, aivoselkäydinnesteestä tehtävien laboratoriotutkimusten ja immuunipuolustuksen aktivoitumisen myötä syntyneiden vasta-aineiden tunnistamisen avulla.

Uusi pikatesti mittaa aivoselkäydinnesteen CXCL13-pitoisuuksia, sillä korkea CXCL13-pitoisuus liittyy lähes yksinomaan hoitamattomaan borrelioosiin. Käytäntö on ollut, että mittaus on tehty vasta päivien kuluttua, mutta uudella pikatestillä se on mahdollista tehdä nopeasti.

Testi-idean isä on Turun yliopiston bakteeriopin apulaisprofessori, erikoislääkäri Jukka Hytönen, jonka tutkimusryhmä myös osoitti testin toimivuuden. Testin on kehittänyt suomalaisyritys Reagena.

Vaihtelevat oireet

Borrelioosin taudinkuva vaihtelee ihoinfektiosta keskushermoston, nivelten tai sydämen infektioihin. Yksi tavanomainen merkki on puutiaisen puremakohdan ympärille kehittyvä, laajeneva ja punoittava ihottuma. Se pitää aina hoitaa antibioottilääkityksellä ilman laboratoriotutkimuksia.

Jos borrelioosin alkuvaiheen ihottuma jää kehittymättä tai huomaamatta, infektio saattaa levitä iholta muihin elimiin. Levinneen taudin oireita voivat olla esimerkiksi moninaiset neurologiset oireet, kuten kasvohermohalvaus ja erilaiset raajojen ja vartalon alueen kiputilat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?