Terveys

Selkäkivusta kärsinyt nainen lähti itkien vastaanotolta – ”Lääkäri tokaisi, ettei nuori, kaunis, terve nainen saisi valittaa”

Julkaistu:

Kahdeksantoista vuotta. Niin kauan kesti, ennen kuin Carol Levin löysi lääkärin, joka otti hänen selkäkipunsa todesta.
Levin kertoo että hänen kipunsa olivat lamaannuttavia.

– Kaikkeen tekemiseen piti kysyä lupa selältä, se kipu oli minun pomoni.

Levin hakeutui vuosien aikana hoitoon kerta toisensa jälkeen, mutta häntä ei kuunneltu. Yksi lääkäreistä kuittasi ongelman sillä, että 90 prosenttia suomalaisista kärsii ajoittain selkäkivuista.

– Toinen lääkäri tokaisi, ettei nuori, kaunis, terve nainen saisi valittaa. Sen jälkeen hän laskutti siitä käynnistä, josta lähdin kesken itkien.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Levin ei edes saanut särkylääkkeitä, vaikka hänen kipunsa jatkuivat yötä päivää. Hän kertoo käyttäneensä vuosien varrella tuhansia euroja "huuhaahoitoihin", koska lääketiede ei häntä auttanut.

Lopulta Levin jälleen kerran tilasi ajan lääkärille. Tällä kerralla jotain erilaista tapahtui. Lääkäri kuvautti Levinin selän ja lähetti hänet toiselle lääkärille. Tämä puolestaan kysyi Leviniltä, haluaisiko hän lähetteen keskussairaalaan. Siellä Levin tapasi lääkärin, joka totesi, että selkä voitaisiin leikata.

– Olin ällikällä lyöty. Kaikki nämä vuodet minulle oli sanottu, ettei selässäni ollut mitään vikaa.

Leikkaus, johon Levin päätyi 2014, oli välilevyproteesileikkaus. Se muutti hänen elämänsä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Minä menetin nuoruuteni sairaudelle, mutta nyt voin elää normaalia elämää ja kokea mitä se on.

Lääkäreille Levinillä on yksi viesti.

– Pitäisi ottaa vakavasti jos potilas hakeutuu hoitoon, ei kukaan hakeudu hoitoon turhaan. Ja jos potilas hakeutuu hoitoon toistuvasti ja sanoo, että minä olen kärsinyt tästä vuosia, niin jumalauta jonkun pitäisi tehdä jotain!

Selkäkipu vaatii yksilöllistä hoitoa

Potilasta tulee kuunnella. Se on professori Jaro Karppisen tärkein neuvo terveydenhoidon ammattilaisille, joiden vastaanotolle tulee alaselkäkivuista kärsivä potilas.

Usein kivuille ei löydy selkeää syytä, ja potilas voi olla hätääntynyt. Silloin on tärkeää, että lääkärillä on aikaa kuunnella potilaan kiputarinaa ja yrittää selvittää, miten kipua kannattaa lähteä hoitamaan.

– Hoidon tulisi aina olla yksilöllistä. Jollain on pelkotiloja enemmän, jollain vähemmän, jonkun pitäisi liikkua enemmän, toisen liikuntaa rajoittaa, joillain pitää puuttua unihäiriöihin. Massahoito ei sovi kipupotilaille.

Arvostetussa Lancet-lääketiedelehdessä keskiviikkona julkaistuista kolmesta kansainvälisestä tutkimusraportista käy ilmi, että alaselkäkipuja hoidetaan usein väärin. Elinikäisen terveyden tutkimusyksikössä Oulun yliopistolla ja erikoislääkärinä Työterveyslaitoksella työskentelevä Karppinen oli yksi tutkimusryhmän jäsenistä.

– Esimerkiksi luudutusleikkaukset ovat yleistyneet maailmalla, vaikkei niistä ole tutkimusnäyttöä, hän kertoo.

Massahoito ei sovi kipupotilaille

Jos Karppisen vastaanotolle saapuisi potilas, jolla on krooninen alaselkäkipu, miten hän lähtisi asiaa purkamaan?

– Kuuntelisin ensin potilaan tarinan. Mistä kaikki on saanut alkunsa ja mitä matkan varrella on tapahtunut, mitä hoitoja hän on saanut, minkälaista fysioterapiaa? Minun tulee löytää toivoa yhdessä potilaan kanssa ja hoitotiimiin fysioterapeutti, jonka kanssa potilas voi työskennellä.

– Kipu ei saa kahlita eikä hallita sinua. Potilaalle pitää antaa selkeä selitys kivun syistä. Ei ihmisen ole hyvä koko ajan miettiä kipua. Pitäisi löytää tapoja, joilla potilas voi itse hallita kipua ja parantaa toimintakykyä.

Karppinen sanoo, että alaselkäkipupotilaille voi tulla huonompia jaksoja, mutta sitä varten pitää olla suunnitelma ja keinoja, joilla kipua saadaan hillittyä.

– Ennen kaikkea jokaiselle potilaalle pitää löytää optimaalinen selviytymispaketti, jolla hän itse pystyy hallitsemaan kipuaan.

Siinä vaiheessa kun perusterveydenhoidon keinot eivät enää riitä, potilas tulisi lähettää erikoissairaanhoitoon.