Unitutkija tyrmää kellojen siirron: ”Hyötyjä ei juuri voida nykyaikana osoittaa” - Terveys - Ilta-Sanomat

Unitutkija tyrmää kellojen siirron: ”Hyötyjä ei juuri voida nykyaikana osoittaa”

Unitutkija ja professori Markku Partinen kävi vastaamassa ikuisuuskysymykseen kellojen siirtämisestä ja puhui myös melatoniinista.

21.3.2018 7:08 | Päivitetty 21.3.2018 10:32

Ensi sunnuntai eli 25.3. on taas se päivä – kelloja siirretään tunnilla eteenpäin. Professori ja unitutkija Markku Partinen pitää tätä järjettömänä.

Partinen kertoi Radio Rockin Korporaatiolle, että Suomen kannattaisi siirtyä Keski-Euroopan aikavyöhykkeeseen ja lopettaa kellojen siirtäminen. Tämän pystyisi muuttamaan helposti poliittisella päätöksellä.

  • Katso Partisen haastattelu yllä olevalta videolta.

Partinen jakoi radiolle näkemyksensä myös melatoniinista. Tutkija ihmettelee lääkepakkauksissa olevaa ohjetta, jonka mukaan melatoniinia tulisi syödä tunti ennen nukkumaanmenoa. Se on hänen mielestään yleissääntönä huono, sillä melatoniini saattaa jopa pahentaa uniongelmia.

Uniongelmaisen tulisikin syödä melatoniinia noin kuusi tuntia ennen unen keskikohtaa. Syy väärään ohjeeseen on vanhentunut käsitys lääkkeen toimivuudesta.

  • Katso videolta, mitä Partinen sanoo melatoniinista.

Kuuntele koko haastattelu täältä.

Juttua korjattu 21.3. klo 10.32: Uniongelmaisen tulisi nauttia melatoniinia noin kuusi tuntia ennen unen keskikohtaa, ei kuusi tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?