Chili voi helpottaa vatsaoireita – ”Aika pitkään on neuvottu välttämään mausteisia ruokia, jos on ylävatsa- ja suolisto-ongelmia” - Terveys - Ilta-Sanomat

Chili voi helpottaa vatsaoireita – ”Aika pitkään on neuvottu välttämään mausteisia ruokia, jos on ylävatsa- ja suolisto-ongelmia”

Chilissä piilee yllättäviä voimia – jopa herkkävatsaisten oireiden helpottamiseen. Kotiolosuhteissa on helppo valmistaa iholle levitettävä kipuvoide.

Chili on tulinen kipujen turruttaja.­

18.3.2018 12:33

Chilipaprika eli chili on tunnettu tulisuudestaan, mutta se voi oikein käytettynä olla myös terveyden tehokas tukipilari.

Esimerkiksi British Medical Journal -lehdessä vuonna 2015 julkaistussa kiinalaistutkimuksessa ilmeni, että voimakkaasti maustettuja ruokia päivittäin nauttivilla kuolleisuus oli 14 prosenttia alhaisempi verrattuna niihin, jotka eivät syöneet chiliruokia lainkaan.

Alhaisempi kuolleisuus näkyi myös ryhmässä, jotka söivät chiliruokia vain muutaman kerran viikossa, mutta heillä yhteys oli heikompi.

Tutkijoiden mukaan chilin terveyttä tukevat ominaisuudet johtuvat sen sisältämästä kapsaisiinikemikaalista, C-vitamiinista ja muista ravintoaineista. Niitä ei voitu kuitenkaan suoraan yhdistää alentuneeseen kuolleisuuteen. Kyse voi olla myös laajemmin ateriakokonaisuuksien vaikutuksesta terveyteen.

Chilin tulisen makuaistimuksesta vastaa kapsaisiini. Kun se sitoutuu ruoansulatuskanavan tiettyihin reseptoreihin, tämän seurauksena syntyy yhdistettä nimeltä anandamiidi.

Keväällä 2017 julkaistussa Connecticutin Farmingtonin yliopiston hiiritutkimuksessa ilmeni, että suurempi anandamiidin määrä lisäsi tulehdusta hillitsevien immuunisolujen määrää.

Anandamiidi rauhoitti hiirien suoliston tulehdustilaa ja ykköstyypin diabetesta – jopa niin että diabeteksen kehitys pysähtyi. Tukijat näkevät, että tulokset voivat johtaa ihmisillä uusiin hoitoihin esimerkiksi diabeteksen ja haavaisen paksusuolen tulehduksessa.

Chili voi turruttaa suolikipuja

Ärtyvästä suolesta tai ylävatsakivuista kärsivillä tuskin ensimmäisenä mieleen tulee ottaa hoitolistalle chiliä. Se voi kuitenkin turruttaa suolikipuja, kertoo ravitsemusterapeutti Leena Putkonen teoksessaan Superhyvää suolistolle (2016).

”Ajatus voi alkuun tuntua hassulta, mutta se näyttäisi tosiaan pitävän paikkansa tutkimusten valossa”, Putkonen kirjoittaa.

Kapsaisiini piristää vatsalaukun mikroverenkiertoa, mikä edesauttaa esimerkiksi vatsahaavan paranemista. Lisäksi kapsaisiini lisää mahalaukkua suojaavan bikarbonaatin tuotantoa.

Herkän vatsan kipuaistimuksista ainakin osa saattaa selittyä vanilloidireseptorin toiminnalla. Putkosen mukaan herkkävatsaisilla näitä kipua aistivia reseptoreita on ruoansulatuskanavan limakalvolla enemmän kuin terveillä.

Matala-asteinen tulehdus, joka on mahdollisesti yksi tekijä ärtyvän suolen taustalla, saattaa lisätä kipuun reagoivien vanilloidireseptorien määrää entisestään. Putkosen mukaan kapsaisiini sitoutuu ohuissa kipuhermosyissä oleviin vanilloidireseptoreihin, mikä aiheuttaa sen, että vähitellen kipuun turtuu.

Lohdullinen tieto tulisen ruoan ystäville

Kapsaisiini voi alkuun ärsyttää, aiheuttaa lämmön ja paineen tunnetta ja lisätä kipua, mutta viitisen viikkoa kestäneissä tutkimuksissa ylävatsavaivat, kuten kipu, täyden olon tunne ja pahoinvointi ovat hellittäneet, Putkonen selvittää. Myös mahakivut ovat tutkimuksissa lieventyneet.

– Chili voi lisätä vilkasta suolen liikettä ja luonnollisesti jos refluksivaiva on pahana, kannattaa aloittaa chilin käyttö hyvin rauhallisesti ja pitäytyä kohtuumäärissä, Putkonen sanoo.

Sama varovaisuus kannattaa säilyttää, jos on tiedossa, että ruokatorvessa on tulehdus.

– Chilin syöminen ei myöskään ole mikään välttämättömyys, mutta monia tulisesta ruoasta pitäviä tämä tieto lohduttaa, koska aika pitkään on neuvottu välttämään mausteisia ruokia, jos on ylävatsa- ja suolisto-ongelmia.

Kipua lievittävästä tehosta lääketieteellistä näyttöä on muun muassa ääreishermovamman ja vyöruusun jälkeisen hermokivun lievityksessä.

Pitkäaikaisen hermovauriokivun hoitoon löytyy lääketieteellisiä chililaastareja, joista imeytyy kapsaisiinia ihoon. Kapsaisiinilaastarit on suunnattu paikallisiin hermovauriokipuihin, joita aiheuttaa esimerkiksi vyöruusu, diabetes, arpikipu sekä vamman tai leikkauksen jälkitila.

Laastarin teho perustuu ohuiden hermosäikeiden väliaikaiseen tuhoutumiseen. Ihoon imeytyvä kapsaisiini vähentää kipua ja saa ihon sietämään kosketusta paremmin.

Kipuvoiteen voi valmistaa helposti itse

Saatavana on myös iholle levitettäviä kapsaisiinilla kyllästettyjä voiteita, geelejä ja linimenttejä. Niitä voi käyttää myös erilaisten pienten kipujen, kuten lihas- ja nivelkipujen ja selkäsäryn väliaikaiseen hoitoon.

Monet kaupallisista kapsaisiinivalmisteista ovat kuitenkin erittäin hintavia. Jos hinnat hirvittävät, kipuvoiteen voi valmistaa myös itse hyvin pienellä vaivalla. Ylen Akuutti-ohjelman lääkäri Risto Laitila ohjeistaa, että kotitekoisen kipuvoiteen saa aikaiseksi sekoittamalla perusvoidetta ja pieni määrä chilijauhetta.

Voide kannattaa sekoittaa kumihanskat kädessä, ettei chiliä päädy silmille tai limakalvoille.

– Ensimmäiset viikot, kun laitat voidetta, tämä saattaa kihelmöidä ja polttaa, mutta kun sen kestää niin sitten vain jatkaa ja laittaa enemmän ja enemmän ja käykin niin, että kipuviesti lakkaa välittymästä aivoihin, Laitila kertoi Akuutti-ohjelmassa.

”Tee se itse”-kipuvoide

  • 3 painallusta perusvoidetta pumppupullosta, yhteensä noin 8–9 grammaa

  • 1/3 teelusikallista vahvaa chilijauhetta

  • Sekoita ainekset tasaiseksi massaksi ja levitä voidetta iholle kipukohtaan kumihanskoja käyttäen. Käytä kipuvoidetta säännöllisesti ainakin parin viikon ajan. Säilytä valmis voide suljetussa rasiassa.

  • Chilijauheet sisältävät vaihtelevan määrän kapsaisiinia. Apteekin valmistetta vastaavan voiteen aikaansaamiseksi tarvitaan 1–2 grammaa extra hot chili -jauhetta kymmentä grammaa perusvoidetta kohden.

Lähde: lääkäri Risto Laitila, Yle Akuutti (2015)

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?