Tiesitkö, kuinka paljon limsassasi on sokeria? Hammaslääkäri nostaa tikunnokkaan toisen asian, jota ”monikaan suomalainen ei tiedosta”

Suomalaisten virvoitusjuomien kulutus on eurooppalaisittain maltillista, vaikka jokaista suomalaista kohden juodaankin 52,8 litraa limua vuosittain.

13.3.2018 16:30

Helsingin asema-aukion laidalla olevien ruokakauppojen virvoitusjuomahyllyillä ei tavallisena maanantai-iltana juuri asiakkaita ole. Limut jäävät hyllyihin, sillä moni valitsee juomakseen pulloveden.

Suomalaiset juovat virvoitusjuomia kuitenkin noin 52,8 litraa henkilöä kohden vuodessa. Asia käy ilmi Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton vuoden 2016 tilastoista.

Energiajuomat eivät ole tilastossa mukana.

  • Oheisella videolla kerrotaan, kuinka paljon suomalaisten suosimat virvoitusjuomat sisältävät sokeria.

Ruokaostoksilla asematunnelissa ollut Roman Wikberg noukki ostoskoriinsa myös tölkillisen virvoitusjuomaa. Hän kertoo valitsevansa yleensä sokeritonta mehua limun sijaan.

– Suurin syy sille, miksi ostan limua tosi harvoin, on terveydellinen. Hiilihapollisen limun juominen aiheuttaa närästystä, mehu ei. Nyt tein tosin poikkeuksen. Isoja pulloja limua en osta enää nykyisin ollenkaan, hän kertoi.

Monenlaista haittaa terveydelle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ravinnonsaantia tutkineen Finravinto 2012 -tutkimuksen mukaan suomalaiset saavat suurimman osan energiastaan viljatuotteista, liharuoista sekä maitovalmisteista, mutta virvoitusjuomista melko maltillisesti.

Työikäiset miehet saivat kokonaisenergiastaan sakkaroosia ruokavalioonsa kuusi prosenttia. Naisten kohdalla vastaava luku on kolme prosenttia.

THL:n erikoistutkija Sari Niinistö muistuttaa, että virvoitusjuomien liiallisesta juomisesta voi olla monenlaista haittaa terveydelle.

– Sokerisista virvoitusjuomista kertyy helposti ylimääräistä energiaa, joka altistaa ylipainolle. Ne sisältävät myös happoja, jotka ovat haitallisia hammasterveyden kannalta, ja altistavat hampaiden reikiintymiselle.

Vaikka virvoitusjuomien kulutus onkin Suomessa läntisen Euroopan vähäisimpiä, ne ovat Niinistön mukaan kansanterveydellisesti ajateltuna turhan sokerin lähde ruokavaliossa.

– Liiallinen sokerin saanti voi johtaa ylipainon kertymiseen, ja ylipaino puolestaan lisää monen sairauden, muun muassa aikuistyypin diabeteksen, riskiä.

Paljon sokeria, ei lainkaan ravintoaineita

Virvoitusjuomissa on paljon sokeria ja energiaa, mutta ei lainkaan terveyden ylläpitoon tai kasvuun tarvittavia ravintoaineita. Liika virvoitusjuomien juominen voi olla erityisen haitallista lapsille, sillä lasten energiantarve on aikuisiin verrattuna vähäisempi.

– Lasten runsas virvoitusjuomien käyttö voi johtaa herkemmin ravitsemuksellisesti heikompaan ruokavalion laatuun, mikä puolestaan voi haitata tarvittavien ravintoaineiden saamista, Niinistö sanoo.

Hammaslääkäri kehottaa jättämään myös mehut juomatta

Hammaslääkäriliiton asiantuntijahammaslääkäri, emeritusprofessori Hannu Hausen puhuu virvoitusjuomista ja mehuista yhtenä haitallisena kokonaisuutena.

Kaikki virvoitusjuomat altistavat hampaita eroosiolle ja sokeria sisältävät juomat reikiintymiselle. Hausen ei silti pidä virvoitusjuomia varsinaisesti kaikkein huonoimpana juomavaihtoehtona.

– Nostaisin mieluummin tikunnokkaan mehut. Ne ovat hampaille yhtä pahoja kuin virvoitusjuomat. Monikaan suomalainen ei tiedosta mehujen haitallisuutta hampaille, vaikka mehua juodaan usein ruokajuomanakin.

Haitallisten juomien vaikutus näkyy hampaissa yleensä muutaman vuoden runsaan käytön jälkeen.

Hausen on joka tapauksessa tyytyväinen siihen, että suomalaiset kuluttavat virvoitusjuomia melko maltillisesti.

– Tuntuu, että valistus on mennyt melko hyvin perille.

Juomahyllyn ääressä arpovalle Hausen antaa muutaman ohjeen.

– Pelkkä hiilihappo ei ole hampaille haitaksi. Heti, kun veteen lisätään makua, se kannattaisi jättää hyllyyn. Hampaille paras vaihtoehto ruokajuomaksi on vesi, eikä limuja tai mehuja pitäisi ollenkaan juoda aterioiden välillä, hän sanoo.

Suomalaiset juovat virvoitusjuomia vuodessa noin 52,8 litraa henkeä kohden.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?