Terveys

IBD lisääntyy Suomessa hurjaa vauhtia: ”35–40-vuotiaiden kohdalla voidaan jo puhua kansantaudista”

Julkaistu:

Suolistosairaudet
Tulehduksellisiin suolistosairauksiin sairastuneita löytyy joka päivä.
Joka päivä löytyy uusia potilaita, jotka ovat sairastuneet tulehdukselliseen suolistosairauteen.

– Heitä tulee noin 2 000 vuodessa. Karkeasti jakaen se tarkoittaa, että jokaisessa viidessä yliopistosairaanhoitopiirissä löytyy uusi potilas joka päivä, sanoo gastroenterologian ja sisätautien erikoislääkäri, dosentti Taina Sipponen HYKS Vatsakeskuksesta.

Tulehduksellisia suolistosairauksia (IBD) ovat haavainen paksusuolentulehdus ja Crohnin tauti. Sairaudet ovat kroonisia, eikä niiden syytä tunneta. Tyypillisimpiä oireita ovat ripuli, veriulosteet ja vatsakivut, jotka voivat yltyä hyvin voimakkaiksikin.

”2020-luvulla yhdellä sadasta on tulehduksellinen suolistosairaus”

Vuoden 2016 lopulla sairastuneita oli kaikkiaan jo reilut 46 000 Kelan korvattavuustietojen mukaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sipponen kertoo, että 20 viime vuoden aikana tulehduksellisten suolistosairauksien esiintyvyys on nelinkertaistunut. Etenkin haavainen paksusuolentulehdus yleistyy suomalaisilla, erityisesti miehillä, maailman kärkivauhtia.

– Kun uusia potilaita tulee lisää, eikä tähän tautiin menehdytä, silloin esiintyvyys kasvaa, hän selittää.

Kansantaudin yhtenä määritelmänä voidaan pitää sitä, että sairautta sairastaa prosentti väestöstä.

– Tämän vuoden lopussa olemme varmaan noin 50 000 potilaassa, ja 2020-luvulla olemme siinä vaiheessa, että yhdellä sadasta on tulehduksellinen suolistosairaus, Sipponen arvioi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tulehduksellisten suolistosairauksien tavallinen puhkeamisikä on 20–30-vuotiaana.

– 35–40-vuotiaista jo noin prosentti sairastaa näitä tauteja. Tämän ikäryhmän kohdalla voidaankin jo puhua kansantaudista.

Vielä ei tiedetä, miksi sairaudet yleistyvät

Tutkijoilla ei vielä ole varmoja vastauksia siihen, miksi tulehdukselliset suolistosairaudet yleistyvät.

– Jollakin tavalla se liittyy ympäristötekijöiden muuttumiseen, sillä geenimmehän eivät muutu lyhyellä aikavälillä mihinkään.

– Todennäköisesti näiden sairauksien syntymekanismi on monitekijäinen: geneettinen alttius lisää riskiä ravinto- ja ympäristötekijöiden vaikutukselle, jonka seurauksena puolustusjärjestelmä toimii poikkeavasti, Sipponen sanoo.

Lihansyönti saattaa alustavien havaintojen mukaan lisätä riskiä

Se tiedetään, että runsas antibioottien käyttö lapsuudessa lisää Crohnin taudin riskiä. Ravinnon vaikutuksista taas on alustavia havaintoja, että lihansyönti saattaisi lisätä molempien suolistosairauksien riskiä.

– Arvellaan, että ruokavaliolla, joka sisältää hedelmiä, vihanneksia ja kalaa, voisi olla sairaudelta suojaavaa vaikutusta, mutta lisänäyttöä tästä kaivataan.

Sipposen mukaan yksi mahdollinen syy siihen, että suomalaismiehet ovat tilaston kärjessä, voisi olla tupakoinnin väheneminen viime vuosikymmeninä.

– Tupakointi on kaksiteräinen miekka, koska se voi suojata haavaiselta paksusuolentulehdukselta mutta Crohnin taudin taudin puhkeamisriskin se kaksinkertaistaa.

”Leikkauksia tehdään viikoittain”

Tulehduksellisiin suolistosairauksiin ei ole parantavaa hoitoa. Tulehdusreaktiota lievitetään lääkkeillä, ja jos tulehdusta ei saada kuriin, voidaan haavaisessa paksusuolentulehduksessa poistaa paksusuoli leikkauksella. Crohnin taudissa saatetaan leikkaushoitoon joutua esimerkiksi suoliahtaumien takia.

– Tällaisia leikkauksia tehdään HYKS Vatsakeskuksessa viikoittain.

Sipponen uskoo, että lähivuosina saadaan käyttöön uusia lääkkeitä ja hoitoja.

– Lohduttavaksi viestiksi sanoisin, että tulehdukselliset suolistosairaudet ovat hyvin laajan tutkimusmielenkiinnon kohteena. Jatkuvasti kehitetään uusia lääkkeitä, joista potilaat saavat uutta apua.

Tulehdukselliset suolistosairaudet

  • Tulehduksellisia suolistosairauksia (Inflammatory Bowel Disease eli IBD) ovat haavainen paksusuolentulehdus ja Crohnin tauti.
  • Haavaisen paksusuolentulehduksen oireita ovat viikkoja jatkuva ripuli, jonka mukana tulee lähes aina verta ja limaa, ja kramppimaiset vatsakivut.
  • Crohnin tauti ovi olla vaikeampi tunnistaa alkuvaiheessa. Sen yleisimpiä oireita ovat vatsakivut, ripuli, tihentynyt ulostustarve, kuumeilu ja laihtuminen.
  • Molemmat sairaudet todetaan tähystyksellä, ja niitä hoidetaan lääkkeillä.
  • Vaikeissa tapauksissa osa sairasta suolta poistetaan leikkauksella.
Lähde: Duodecim Terveyskirjasto

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt