Kokoaan kasvattanut eturauhanen ei aina vaikuta miehen elämään, mutta joskus sen suurentuminen voi johtaa ikäviin oireisiin. Liikakasvu voi joissain tapauksissa aiheuttaa akuutin virtsaummen.
– Silloin virtsarakon paine saattaa nousta erittäin korkeaksi. Vaikutus voi kohdistua munuaisiin, jolloin munuaisallas laajenee, paine kasvaa munuaisen sisällä ja sen toiminta häiriintyy. Tällöin voi kehittyä akuutti munuaisten vajaatoiminta, sanoo urologi Riitta Rönkä.
Eturauhanen sijaitsee virtsarakon alapuolella. Sen tärkein tehtävä on tuottaa siittiöiden tarvitsemaa siemennestettä. Suurentuneen eturauhasen oireet johtuvat siitä, että eturauhanen painaa virtsarakon pohjaa ja ahtauttaa rauhasen läpi kulkevaa virtsaputkea.
Jos suurentuneeseen eturauhaseen liittyviä ongelmia ei korjata, virtsa- ja munuaisvaivat voivat kroonistua.
5 merkkiä siitä, että lääkärissä on syytä käydä
Eturauhanen kannattaa tutkituttaa, jos sinulla on näitä oireita:
1. Vessaan pitää mennä öisin.
2. Virtsasuihku on heikentynyt ja virtsalla pitää käydä tiheästi, joskus kaksi kertaa peräkkäin.
3. Virtsasuihkua on vaikea aloittaa tai virtsaamista joutuu ponnistamaan.
4. Rakko ei tyhjene kunnolla ja virtsa voi karkailla. Virtsaamisen tarve voi olla äkillinen.
5. Seksi ei suju yhtä hyvin kuin ennen: erektioissa tai siemensyöksyssä on ongelmia.
Siittimeen ja seksuaalisuuteen liittyvät asiat ovat herkkiä. Lääkärissä käynnin kynnystä olisi kuitenkin usein syytä madaltaa.
– Useimmat miehet eivät osaa yhdistää virtsaamisoireita ja heikentynyttä erektion toimintaa toisiinsa. Virtsaamisoireiden korjaaminen parantaa usein myös erektiota, Rönkä muistuttaa.
Eturauhassyöpä ei aina anna merkkejä itsestään, mutta joskus oireet voivat olla samanlaisia kuin hyvänlaatuisessa eturauhasen liikakasvussa.
– Siksi virtsaamisoireet kannattaa selvittää, jolloin saa arvion myös mahdollisen eturauhassyövän osalta.
Yleistä yli 60-vuotiailla
Liikakasvuun liittyviä oireita alkaa ilmetä usein 40 ikävuoden jälkeen.
– Eturauhanen on suurentunut 80 prosentilla yli 60-vuotiaista miehistä. Heistä 40 prosentilla on oireita, jotka pitää hoitaa.
Jos lääkkeet eivät auta, siirrytään leikkaushoitoon. Pelkkää kookasta eturauhasta ei pienennetä, ellei siihen liity oireita.
Eturauhasen suurentumisen tarkkoja syitä ei tiedetä. Siihen vaikuttavat muun muassa ikä, mieshormonien tuotanto, metabolinen oireyhtymä ja verenkierron heikkeneminen.
Terveelliset elämäntavat sekä ylipainon ja tupakoinnin välttäminen auttavat ehkäisemään eturauhasvaivoja. Myös säännölliset siemensyöksyt ovat hyödyksi eturauhaselle.