Heidi, 32, alkoi mennä nukkumaan joka ilta yhdeksältä: ”Elämäni muuttui täysin”

Vantaalaisen Heidin mielestä kuolemanväsymykseen on vain yksi täsmälääke: riittävä uni.

Kun herätyskellosi soi aamulla, oletko kuolemanväsynyt? Tekisitkö melkein mitä tahansa, jotta voisit jäädä lämpimän peiton alle? Et ole yksin. Moni suomalainen on nykyään jatkuvasti tokkurassa.

Helsingin Sanomat kertoi taannoin, että ihmiset nukkuvat nykyään keskimäärin vähemmän kuin 1970-luvulla. Unitutkimusseuran varapuheenjohtaja ja erikoislääkäri Anu Muraja-Murro kertoo haastattelussa ajattelevansa, että nykyihminen tarvitsisi kaiken stressin ja ärsykkeiden keskellä jopa enemmän unta kuin aiemmin.

Kliinisen neurofysiologian ylilääkäri Esa Mervaala toteaa samassa jutussa, että moni nukkuu säännöllisesti liian vähän. Uni on tärkeää, koska aivot puhdistuvat yön aikana. Useimmille aikuisille riittää seitsemän tai kahdeksan tuntia unta.

Myös vantaalainen Heidi Iivonen, 32, oli pitkään yksi jatkuvasti väsyneistä. Hän kuvailee itseään iltavirkuksi.

– Elin vuosia liian vähillä unilla, koska en halunnut mennä aikaisin nukkumaan. Illat olivat laatuaikaani: luin kirjoja ja lehtiä, katsoin telkkaria, innostuin ideoimaan uusia juttuja. Olin luovalla tuulella, hän kertoo.

Heidi tunsi olonsa jatkuvasti kiukkuiseksi. Nyt Heidin tilanne on aivan toinen – ja se vaati vain yhden tiukan päätöksen.

– Manasin aamuvirkkuja suosivaa systeemiä. Lopulta en nähnyt tilanteeseen mitään muuta ratkaisua kuin sänkyyn kömpimisen.

 Herääminen on helppoa. Ajatus juoksee reippaasti heti aamusta. Muistan asiat omasta mielestäni paremmin. Olen hyvällä tuulella.

Hän päätti, että menee jatkossa nukkumaan joka ilta yhdeksältä. Alkuun hän makasi iltaisin sängyssään useita tunteja hereillä – uni ei tullut millään.

– Sitten pikkuhiljaa aloin nukahtaa yhä aikaisemmin.

Oman kokeilunsa jälkeen Heidi suosittelee ehdottomasti kaikkia muitakin menemään ajoissa nukkumaan.

– Kuolemanväsymykseen on vain yksi täsmälääke: riittävä uni. Nykyään nukun useimpina öinä kymmenen tuntia, enkä ole enää väsynyt. Herääminen on helppoa. Ajatus juoksee reippaasti heti aamusta. Muistan asiat omasta mielestäni paremmin. Olen hyvällä tuulella.

Edelleenkin Heidi saattaa joinain iltoina jäädä tapittamaan Selviytyjät Suomea vielä nukkumaanmenoaikansa jälkeen.

– Pääsääntöisesti kuitenkin pakotan itseni petiin yhdeksältä, hän kertoo.

– Elämäni on muuttunut päätöksen myötä täysin – paremmaksi. Olen huomannut, että tarvitsen paljon unta. Joudun nipistämään unitunnit muusta tekemisestä, mutta se on sen arvoista.

Lue myös:

Viisi syytä, miksi olet väsynyt, vaikka nukut hyvät yöunet

5–15 kilon alla paremmat unet ja ahdistuksesta eroon – painopeitto on uusin hyvinvointihitti

Mitä tapahtuu, kun menee nukkumaan ennen klo 21? Testasimme Gwyneth Paltrow'n 7 päivän unihaasteen

Testasimme hehkutetun poikakaverityynyn: ”Unimittarin mukaan nukuin vuoden rauhallisimman yön”

Laura, 23: ”Olin varma, että kuolen unettomuuteen”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?