Tuntuuko, että saat koko ajan outoja mustelmia? Joskus mustelmat voivat kertoa jostain vakavammasta - Terveys - Ilta-Sanomat

Tuntuuko, että saat koko ajan outoja mustelmia? Joskus mustelmat voivat kertoa jostain vakavammasta

Mustelmaherkkyys vaihtelee huomattavasti.

Pienet mustelmat ja kolhut kuuluvat elämään.­

8.3.2018 14:20

Mustelmia syntyy kaikille – joskus pienemmistä, joskus isoimmista kolhuista. Mustelmat johtuvat ihon alla olevien verisuonten rikkoutumisesta. Veri leviää iholle parissa päivässä ja näkyy mustelmana. Esimerkiksi silloin, kun verikokeen jälkeen laskimosta valuu verta kudoksiin.

Mustelmat paranevat normaalisti itsestään – välillä kauniin värisarjan jälkeen. Ensin mustelmaan saattaa ilmaantua kellertäviä sävyjä, minkä jälkeen mustuma häipyy pois.

Jos yksittäinen mustelma on maksimissaan kolmen senttimetrin kokoinen, siitä ei yleensä tarvitse huolestua. Joskus mustelma voi kertoa jostain vakavammasta.

Miksi saan koko ajan mustelmia?

Mustelmaherkkyys vaihtelee huomattavasti. Joillekin ihmisille mustelmia voi syntyä niin pienistä kolhuista, että niitä tuskin huomaa.

Ohut iho, ikääntyminen, tulehduskipulääkkeet, omega kolmoset ja reilu kalanmaksaöljyjen käyttö voivat herkistää verenpurkaumille. Mustelmia voivat myös lisätä veren hyytymiseen vaikuttavat lääkkeet, kuten varfariini sekä kortisonin pitkäaikainen käyttö.

Treenaatko kovaa? Rankan liikunnan aikana voi syntyä mustelmia, jos kudoksiin tihkuu ponnistaessa verta. Lihasvammoissa ja murtumissa voi niin ikään syntyä mustelmia. Joskus mustelma valuu alaspäin.

Milloin mustelma voi kertoa jostain vakavasta?

Yksittäisistä pikkumustelmista ei tarvitse huolestua, vaikka ne näyttäisivät syntyneen kuin itsestään.

Joskus itsellään ilmaantuneet mustelmat voivat johtua hyytymiseen liittyvästä verisairaudesta. Verenvuototaipumusta esiintyy muissakin sairauksissa, kuten vaikeissa maksasairauksissa. Maksassa valmistuu niin sanottuja hyytymistekijöitä, jotka voivat esimerkiksi maksan vajaatoiminnassa jäädä vähiin. Myös vakavat infektiot ja autoimmuunisairaudet voivat vaikuttaa mustelmien syntyyn.

Lääkäriin on syytä mennä, jos:

1. Ihollesi ilmaantuu toistuvasti ilman syytä useita mustelmia.

2. Mustelmia ilmaantuu verenohennukseen käytetyn varfariinin (Marevan) tai muun vastaavan lääkkeen käytön aikana.

3. Sinulla on mustelmien lisäksi muita oireita: kuntosi on heikko, olet väsynyt tai laihdut.

Jos olet kolhaissut itsesi kunnolla ja saanut kookkaan mustelman, lääkäriin ei tarvitse mennä pelkän mustelman takia. Jos taas vamma on kovin kipeä tai raajaa on vaikea liikuttaa, lääkärissä on syytä käydä.

Miten mustelma kannattaa hoitaa?

Mustelmat paranevat itsestään ajan myötä. Tuoreeseen vammaan auttaa kylmähoito. Se supistaa verisuonia ja vähentää mustelman laajuutta.

Asiantuntija: yleislääkäri Toni Vänni

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?