Huh, kun taas huimaa! 4 syytä, joista huimaus voi johtua – ja milloin se voi olla jotain vakavaa - Terveys - Ilta-Sanomat

Huh, kun taas huimaa! 4 syytä, joista huimaus voi johtua – ja milloin se voi olla jotain vakavaa

Huimaus voi johtua myös stressistä.

Julkaistu: 5.3.2018 12:59

Huimaus on yleensä vaaratonta

Huimaako sinua, kun nouset nopeasti seisomaan? Sitä ei yleensä tarvitse säikähtää. Kyseessä voi olla niin sanottu ortostaattinen huimaus, joka johtuu verenpaineen äkillisestä laskusta. Huimaus menee nopeasti ohi, kun asento vakiintuu.

Huimaus on yleensä vaaratonta. Se voi johtua myös näistä syistä:

1 Jännityspäänsärky

Jännityspäänsärky on melko yleistä. Se voi juontaa juurensa niska- ja hartiaseudun lihasten jännityksestä tai henkisestä kuormituksesta. Huimaus on samantyyppistä kuin kävelisi laivan kannella.

Liikunta ja rentoutuminen ovat yleensä parhaita keinoja lievittää jännityspäänsärkyä. Hierontaan ei ehkä kannata heti rynnätä, sillä se voi pahentaa oireita.

Jos niskat ovat aivan jumissa, lääkäri voi määrätä lihaksia rentouttavaa lääkettä.

Niska- ja hartiaseudun lihasjännityksen ja siihen liittyvän huimauksen taustalla voi olla laajempi toiminnallinen ongelma selässä.

– Selän ja ryhdin asentovirheet ja lihaksiston epätasapaino voivat selittää sitkeitä ja paikallishoitoon huonosti reagoivia niskalihasten jännitysoireita. Tällöin asiantunteva fysioterapia-arvio ja hoito-ohjaus saattavat tuoda ratkaisevan avun, sanoo neurologian erikoislääkäri Juha Multanen.

2 Asentohuimaus

Asentohuimaus kestää sekunneista muutamiin minuutteihin. Se saa olon tuntumaan samanlaiselta kuin vauhdikkaasti pyörivässä karusellissa, jolloin tasapainon hallinta on vaikeaa. Huimaukseen voi liittyä pahoinvointia.

– Oire johtuu sisäkorvan kaarikäytäväjärjestelmään tuntemattomasta syystä kertyvistä kiteistä, jotka haittaavat kaarikäytävissä kulkevan jähmeän nesteen virtausta. Hoidon kannalta on oleellista tunnistaa, kumpi sisäkorva ja mikä kolmesta kaarikäytävästä on ongelman taustalla. Tällöin oikein kohdennetusta asentohoidosta on apua. Onneksi vaiva väistyy usein itsestään, Multanen sanoo.

Asentohuimaus on harmitonta, mutta voi pitkään jatkuessaan haitata elämää.

3 Tulehdukset

Ylähengitystieinfektiot, kuten flunssa tai poskiontelotulehdus, voivat aiheuttaa huimausta. Silloin huimaus on yleensä lievää. Tuntuu siltä kuin päässä hieman vippaisi. Oireet rauhoittuvat tulehduksen parantumisen myötä.

4 Stressi

Miltei mikä tahansa myönteinen tai kielteinen muutos voi stressata ihmistä. Stressikokemus on yksilöllinen ja monet sen vaikutukset ovat fyysisiä. Huimaus on yksi niistä. Useimmiten huimaus yhdistyy yleiseen lihasjännitykseen ja tukirangan ongelmiin.

Mistä tunnistan vakavan huimauksen?

Joskus huimaus voi johtua esimerkiksi aivoverenkiertohäiriöistä, kasvaimesta tai kallonsisäisestä verenvuodosta.

Nämä oireet voivat kieliä jostain vakavammasta:

 • Olet saanut iskun päähän, jos olet esimerkiksi kaatunut jäiselle kadulle.

 • Et pysy huimauksen takia pystyssä.

 • Sinulla on muitakin oireita, kuten päänsärkyä ja pahoinvointia tai sinun on vaikea puhua, raajojen toiminnassa on ongelmia tai et näe normaalisti.

 • Huimaus kestää yhtäjaksoisesti useita tunteja.

Pyörtyminen

 • Pyörtyminen on lyhytkestoinen, alle pari minuuttia kestävä tajunnanhäiriö.

 • Pyörtyminen johtuu siitä, että aivojen verenkierto heikkenee hetkellisesti.

 • Tavanomaisin syy on sydämen sykkeen ja verenpaineen äkillinen lasku. Siihen voivat johtaa lämmin ilma, nestehukka, pitkä paikallaan seisominen, voimakkaat tunnereaktiot sekä kipu.

 • Osa ihmisistä pyörtyy muita herkemmin. Alttius piilee autonomisessa hermostossa.

 • Ennen pyörtymistä olo voi olla huono ja iho kalpea sekä kylmän hikinen.

 • Vointi normalisoituu nopeasti kun pyörtynyt on makuulla, jalat ylhäällä.

 • Vakavampi tajunnanhäiriö voi johtua esimerkiksi sydämen rytmihäiriöstä tai epilepsiasta. Epileptisessä kohtauksessa aivojen sähköinen toiminta muuttuu äkillisesti, mikä johtaa tajunnan menetykseen.

 • Hyvänlaatuisen pyörtymisen erottaminen aivo- tai sydänperäisistä syistä ei aina onnistu. Pyörtymisen syy onkin hyvä selvittää lääkärissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?