Kohonnut verenpaine ja kakkostyypin diabetes kulkevat usein käsi kädessä – suuri osa ei tiedä sairastuneensa - Terveys - Ilta-Sanomat

Kohonnut verenpaine ja kakkostyypin diabetes kulkevat usein käsi kädessä – suuri osa ei tiedä sairastuneensa

On mahdollista, että yhteiset riskitekijät, kuten ylipaino ja vyötärölihavuus, selittävät kummankin potilasryhmän suurentuneet sairastumisriskit.

Julkaistu: 2.3.2018 9:52

Verenpainepotilaat sairastuivat tyypin 2 diabetekseen kolme kertaa todennäköisemmin kuin normaaliverenpaineiset.

Kohonnutta verenpainetta potevat sairastuvat usein myös tyypin 2 diabetekseen, tuore tutkimus osoittaa, mutta yhteys näyttäisi kulkevan myös toiseen suuntaan. Tyypin 2 diabetesta potevilla todetaan myös tavallista todennäköisemmin verenpaineen kohoaminen. Tutkimus julkaistiin Hypertension-lehdessä, ja se perustuu kahden tutkimuksen seitsenvuotisiin seurantatietoihin.

Tulosten mukaan tyypin 2 diabetesta sairastavien riski sairastua kohonneeseen verenpaineeseen seurannan aikana oli kolme kertaa suurempi kuin osallistujien, jotka eivät poteneet diabetesta. Verenpainepotilaat puolestaan sairastuivat tyypin 2 diabetekseen kolme kertaa todennäköisemmin kuin normaaliverenpaineiset, tulokset osoittivat.

Kumpaakin ryhmää yhdistivät metabolisen oireyhtymät osatekijät. Muun muassa insuliini- ja kolesteroliaineenvaihdunnan häiriöt, ylipaino ja vyötärölihavuus olivat yleisempiä kumpaankin sairauteen sairastuneilla. Onkin mahdollista, että nämä yhteiset riskitekijät selittävät kummankin potilasryhmän suurentuneet sairastumisriskit.

Tyypin 2 diabetesta sairastaa noin 500 000 suomalaista, mutta luku on todennäköisesti selvästi suurempi eikä merkittävä osa potilaista tiedä sairastuneensa. Kohonnut verenpaine on suurin piirtein yhtä monella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?